Reseguide till Burgas

Burgas är en medelstor stad i Bulgarien vid kusten till Svarta Havet. Platsen där staden ligger har varit bebodd i tusentals år, och staden grundades i egentlig mening för mer än två tusen år sedan. Dess namn betyder ”torn” och kommer från att staden ursprungligen var en stor borg som byggdes för att försvara den då närliggande kolonin Appolonia. I dagsläget är Burgas mest känd som en pittoresk hamnstad och utgör ett centralt nav i den bulgariska fiskeindustrin. Allt fler turister börjar dock hitta hit och det är inte konstigt – Burgas erbjuder sköna stränder, avkopplande kaféer och ett pulserande uteliv.

Burgas har ett fuktigt, närmast kontinentalt klimat. Under vintermånaderna faller temperaturen ned till dryga 2 – 3 grader, men under sommarmånaderna är temperaturen ofta som genomsnitt kring 20 grader, med toppar på ca 25 – 30 grader.

Resa och boende

De flesta besökare till Burgas anländer till flygplatsen Burgas Airport i Sarafovo. Restiden mellan flygplatsen och centrum är ca 30 minuter med buss eller något kortare med taxi. Båda alternativen är prisvärda, så en taxi kan vara en bra idé om du vill vara säker på att komma fram snabbt och till rätt plats direkt.

Tack vare att fler och fler upptäcker den härliga atmosfären i Burgas byggs också flera hotell. Därför är de flesta hotellen i Burgas också ganska nybyggda och håller bra standard. De flesta ligger i medelprisklass men det finns några mer exklusiva alternativ såväl som billigare alternativ. Bland de senare finns ett flertal bed-and-breakfast, vandrarhem och värdfamiljer. Värdfamiljer hyr ut ett eller några rum i sitt hem mot en smärre summa och kan vara ett mysigt, annorlunda alternativ. Den bästa garantin för att få ett bra boende till bra pris är förstås att boka det i samband med att resan bokas.

Mat och dryck

De flesta restauranger i Burgas är av internationell karaktär och det finns en uppsjö pizzerior, sushibarer och hamburger-restauranger. Traditionell husmanskost kan man förstås också prova på och då främst på de lite mer exklusiva restaurangerna. Burgas är dock känt för att vara ovanligt restaurang-tätt så det är sällan långt till god och billig mat oavsett var man befinner sig i staden. Om man utöver maten också vill njuta av sjöutsikt tillsammans är ett besök till North Beach i Sea Garden att rekommendera.

Burgas har också en mångfald pubar och barer, som regel med uteservering under sommaren. De flesta och bästa av dessa återfinns längs gånggatorna i eller i närheten av centrum. Besökare som hellre skakar loss på dansgolvet har också många ställen att välja mellan, där Addict på Vazrahdane St. och Alibi vid Sea Garden brukar vara populära alternativ.

Aktiviteter och sevärdheter

Den största sevärdheten i Burgas är Sea Garden, en imponerande park som tar sin början ett stenkast från centralstationen. Ett perfekt ställe att slappna av på, men ändå nära till såväl stränder som dansgolv. Burgas är ingen utpräglad shoppingstad men det finns goda möjligheter att fördriva lite tid och göra några fynd i centrum. Den historieintresserad kan också hitta några guldkorn i Burgas – främst det arkeologiska museet på Bogodori St. och det historiska museet på Lermontov St.

Lämna en kommentar