Brasilien

Brasilien med sina vackra sandstränder, tropiska regnskogar och dess levande städer med karnevalsyra i Rio är ett intressant resmål. I Brasilien finns en inbjudande atmosfär som lockar allt från äventyrare till badgäster. I Amazonasdjungel kan den mest äventyrslystne uppleva sina drömmar. Här finner man tropiska växter och djur i svårgenomtränglig natur. Brasilien är ett land som passar alla kategorier av turister. Den som planerar att resa runt i Brasilien kommer snart att upptäcka att landet är ett stort paradis med pulserande städer.

Fakta

Huvudstad: Brasilia Språk: Portugisiska Invånare: C:a 173 miljoner Valuta: REAL, 1 Real = 100 Centavos Tidsskillnad: -4 timmar Visum: Nej, 3 månaders visum ges vid inresa Vaccinering: Ja, rådgör med läkare i god tid innan avresa

Klimat

Vädret i Brasilien skiljer sig inte så stort genom årstiderna. Värmen kommer redan i december och sträcker sig en bra bit in på våren. Under juni och framåt är det lite kyligare, men aldrig riktigt kallt. Då klimatet i Brasilien är tropiskt har de även vissa regnperioder. Dock är de tropiska regnskurarna inget man behöver ta hänsyn till när man planerar sin resa.

Boende

I Brasilien finner man alla typer av boenden. I de större städerna finns gott om lyxhotell och familjehotell. Vill man bo billigt ska man söka upp hostel eller guesthouse där man till en hygglig standard kan bo mot en rimlig ersättning. Åker man ut i landet finns en hel del campingplatser där man kan bo i tält eller stuga. Tänk på att priserna för boende i städer varierar med turistsäsongen och att framförallt i Rio stiger priserna för hotell rejält i samband med karnevalen.

Transporter

Buss

Bussnätet i Brasilien är väl utbyggt och har en hög standard. I de större städerna tar man sig enkelt fram med buss. Bussarna mellan olika städer är ofta ett bra alternativ till inrikesflyget, som är både besvärligt och dyrt att resa med. Långfärdsbussarna är bekväma och tar en säkert fram mellan resmålen. Tåg Att resa med tåg i Brasilien är möjligt mellan vissa städer men inte att rekommendera. Tyvärr slutar tågresorna ofta i missnöje samtidigt som tågtrafiken generellt inte är pålitlig.

Taxi

I alla större städer finns det tillgång till taxi men det är bara vissa som kör med taxameter. Om man väljer en taxi utan taxameter är det viktigt att man gör upp om priset innan man åker. I Brasilien finns också motorcykeltaxi som är ett utmärkt sätt att snabbt och billigt förflytta sig inom städerna.

Att tänka på

Brasilien har en hög brottslighet, vilket inte direkt märks i de vanliga turistorterna. Undvik mindre stadsområden under kvällstid och var uppmärksam även under dagtid. Brasiliens brottslighet bottnar i narkotikaproblem och i fattigdom. Narkotikabrott ger mycket hårda straff så undvik områden och personer där ni misstänker att det används eller hanteras narkotika. Man ska aldrig ge sig ut i djungeln på egen hand. På grund av det tropiska djurlivet och djungelns terräng så utsätter man sig för stora risker om man inte har en guide som vägvisare. I Brasilien är det generellt 110 volts elnät. I huvudstaden Brasilia är det dock 220 volts elnät.

Destinationer i Brasilien

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro festivalernas stad. Många förknippar staden med dans och glädje men Rio de Janeiro har så mycket mer att erbjuda. Rio de Janeiro är en modern stad med stora influenser av gamla och fattiga stadsområden. …

Läs mer

Lämna en kommentar