Reseguide till La Paz

La Paz är Bolivias tredje största stad, och dessutom landets största ekonomiska knutpunkt. Staden kallas ibland för Bolivias ”inofficiella huvudstad” tack vare dess stora kulturella inflytande och det faktum att merparten av landets myndigheter och institutioner är belägna här. Bland besökare är La Paz förmodligen mest känd som en av världens högst belägna städer med sina 3 500 meters höjd över havet. Det finns dock mycket mer än så som är speciellt med  La Paz, som också har en spännande historia.

Staden grundades under medeltiden av spanska kolonisatörer, och platsen var redan då bebodd av dess ursprungsbefolkning. Hur länge ursprungsbefolkningen bott på platsen är ännu okänt, men historikerna tror att det rör sig om flera tusentals år. Stadens namn, som betyder ”freden” på spanska, härstammar från slutet på ett långt och blodigt krig som utkämpades i närheten vid tidpunkten. La Paz kom att förbli relativt anonym under sina första århundraden, men skulle komma att belägras i flera omgångar under 1700-talet och bli skådeplats för flera stridigheter under 1800-talet. 

Klimatet i La Paz är svalt och inbjudande, med temperaturer från omkring 1 – 2 grader till uppåt 23 grader, året runt. Genomsnittstemperaturen ligger närmare 10 – 12 grader. La Paz får nästan inget regn alls under sommarhalvåret, men desto mer under mitten av vintern, då det regnar drygt varannan eller var tredje dag.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till El Alto International, som dessutom är världens högst över havet belägna flygplats. Från El Alto International tar man sig smidigast vidare med en taxi, även om bussförbindelser finns. Prismedvetna besökare kan istället välja att dela en taxibuss, vilket brukar gå bra om destinationen är ett större hotell. Från centrum i La Paz kan man med expressbuss ta sig till Bolivias andra delar, men restiden är lång och komforten låg. Den som önskar se sig om i landet kan ofta hitta bättre erbjudanden genom hotellet eller resebyrån än de reguljära bussarna.

Utbudet av boende är stort i La Paz, främst vad gäller hotell i övre medelprisklass och uppåt, men det finns också ett stort antal vandrarhem. La Paz är något av en favoritdestination för backpackers, så det finns även ett flertal mycket prisvärda bed-and-breakfast att välja mellan. Dessa kan dock inte alltid bokas i förväg, och det kan vara svårt att hitta ett bra boende till bra pris väl på plats. Besökare rekommenderas därför att boka boendet i samband med att resan bokas. Priserna är ungefär desamma oavsett läge i La Paz, men de mest populära hotellen återfinns i Prado eller Sopocachi, som är La Paz mest centrala stadsdelar.

Mat och dryck

Det finns många restauranger i La Paz, såväl klassiskt sydamerikanska som internationella. Det finns även många enklare restauranger som serverar nordamerikanska och italienska rätter. Utbudet och variationen är alltså stor och besökare kan med fördel prova nya läckerheter varje dag. Den som söker traditionell boliviansk mat bör besöka Naira på Calle Sagarnaga eller Contigo Peru på Edificio Alameda, som lovordas av många besökare. Curryrätterna som serveras på Star of India i centrala La Paz passar utmärkt för den som är ute efter något riktigt kryddstarkt. Vegetariska smakrika rätter serveras på flera ställen i La Paz, men mest populär är förmodligen Namas Te på Zolio Flores.

La Paz är inte en traditionell sol-och-bad-ort, men har trots det ett riktigt pulserande uteliv. Pubar och barer finns lite varstans i staden, och ett flertal klubbar finns i de centrala delarna av La Paz. Till de mest populära barerna hör Sol Y Luna på Calle Murillo, som är särskilt välbesökt av turister, och Traffic i San Jorge. Den som föredrar något mer irländskt kan besöka Irish på Plaza Avoroa, som trots sitt tema ännu är relativt okänd bland besökare. 

Aktiviteter och sevärdheter

De hetaste dansgolven återfinns på La Gitana och Dry Law i Zona Sur, båda populära bland såväl invånare som besökare. Klubben Mongos på Hermanos Manchego är ett bra alternativ för den som vill kombinera en god måltid med några svalkande drycker och sedan skaka loss lite på dansgolvet.

Den mest välbesökta gatan i La Paz är Sagarnaga Street, där besökare kan köpa allt från en kopp kaffe till souvenirer. Några andra fynd lär besökaren inte göra här, eftersom Sagarnaga blivit allt mer av en turistfälla. Besökare som är ute efter shopping kan istället bege sig till Mercado de Hechieria på Calle Linares, en marknad som riktar sig till bolivianer i första hand, med stort utbud.

La Paz har också ett flertal välfyllda museer, såsom San Francisco i stadsdelen med samma namn, och Museo de Arte Contemporaneo i Prado. Museum San Francisco låter besökare vandra tillbaka i tiden genom hela La Paz historia, medan Museo de Arte Contemporaneo erbjuder en magnifik utställning av bolivianska konstverk och gallerier.

Lämna en kommentar