Reseguide till Cochabamba

Cochabamba är en av de största städerna i Bolivia, beläget söder om La Paz, och en av de mest populära besöksmålen i landet. Tack vare den vackra naturen och härliga klimatet har staden fått många smeknamn, exempelvis ”den eviga vårens stad”. Cochabamba ligger i dalgången med samma namn i den världsberömda bergskedjan Anderna.

Platsen där Cochabamba ligger har, tack vare det bördiga klimatet, varit bosatt under mycket lång tid – ingen vet exakt hur länge, men man är säker på att det fanns bosättningar där för mer än 1500 år sedan. Först under medeltiden börjar platsen nämnas i omvärlden, då spanska kolonisatörer formellt grundade staden. Under flera hundra år växte staden rekordartat tack vare rika naturresurser, såsom silver, och dess inflytande blev allt större. Först under slutet av 1700-talet började mineralfyndigheterna sina, och dagens Cochabamba livnär sig framgångsrikt på lantbruk istället.

Klimatet är inbjudande och staden gör skäl för sina smeknamn, med mild vinter och varm sommar. Temperaturen under dagtid ligger omkring 25 grader året runt, och regn är vanligt under hela året, men kanske främst under höst och vår.

Resa och boende

Det enklaste sättet att ta sig till  Cochabamba är med flyg, och då landar man på Jórge Wilstermann Interntional som ligger i utkanten av staden. Därifrån tar man sig enkelt och billigt vidare till sitt boende med taxi. Väl i Cochabamba kan man också ta sig till närliggande städer som La Paz med buss, vilket ofta kan bli en relativt tidskrävande men också billig och prisvärd utflykt.

Allt eftersom fler och fler besökare upptäcker Cochabamba dyker nya hotell upp, och utbudet är följaktligen stort. Standarden är förhållandevis låg i de allra lägsta prisklasserna men ett lite mer exklusivt och lyxigt boende är faktiskt inte heller särskilt dyrt. Det kan därför vara en god idé att välja ett lite bättre boende, gärna med centralt läge.

Mat och dryck

I Bolivia i allmänhet, och kanske särskilt i Cochabamba, tar man verkligen mat på allvar och med stolthet. Portionerna är ofta stora, maten tillverkad av färska och lokalt producerade ingredienser, och finns i massvis av olika tolkningar. Den traditionella maten serveras lite varstans i staden, och det finns dessutom ett flertal nyare, mer internationellt inriktade restauranger som serverar exempelvis amerikanska eller japanska menyer. Bland de mest populära restaurangerna brukar Jacaranda på Tadeo Aenque nämnas, känd för utsökt och exotiskt lamakött, och Casa de Campo på Avenue Uyuni.

Dryck, precis som mat, är en lokal stolthet och såväl kaffe som flera olika ölsorter produceras i regionen. Ett flertal kaféer och barer serverar båda delarna och byter helt enkelt ut menyerna vid kvällstid. Några uteställen, såsom Lujos på Calle Beni och Marka på Calle Ecuador, har rentav stora och populära dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Ett av de mest kända landmärkena för Rio de Janerio är förmodligen dess enorma Jesus-staty som tronar över staden, men faktum är att en ännu större Jesus-staty finns i Cochabamba. Statyn kan betraktas på nära håll vid slutet av Calle Colombia.

Stadens långa historiearv kan också vara av intresse för den som uppskattar historia, och det finns ett flertal museer att tillgå. På Calle Potosi hittar man naturhistoriska museet och på Jordan Esq Aguirre stadens arkeologiska museum, den senare med en imponerande permanent utställningar av allt från mumier till fornlämningar.

Besökare som vill dyka lite djupare i den bolivianska kulturen kan besöka någon av de mindre, äldre och närliggande städerna, såsom Punata eller Tarata. Där kan man strosa runt längs gator, torg och marknader och avnjuta en god lunch eller en härlig kopp kaffe utan stress och press.

Vill man passa på och fynda lite under resan kan ett besök till La Cancha vara på sin plats. La Cancha är den största marknaden i Sydamerika, välfyllt med små butiker och gallerior. Där hittar man allt från handgjorda souvenirer till märkeskläder, ofta till mycket bra priser.

Lämna en kommentar