Bolivia

Bolivia är ett exotiskt resmål som blir allt mer populärt bland turister, som ofta reser till Bolivia för att uppleva en annorlunda och spännande kultur och njuta av ett tropiskt klimat. Landet ligger beläget i mitten av Sydamerika, och gränsar till bland annat Tibet, men inte något hav. Bolivia har en lång, händelserik historia och är kanske mest känd för att landet en gång i tiden varit hemvist åt, och en del av, det berömda Inka-imperiet.

Hur länge platsen har varit bebodd är inte säkert, men redan för 4000 år sedan fanns välutvecklade samhällen i platsen som utgör nuvarande Bolivia. Under flera tusen år beboddes platsen av olika stammar, och inlemmades i Inka-imperiet under 1400-talet. Imperiet föll slutligen efter ett långvarigt krig med Spanien, och Bolivia koloniserades snabbt. Först under 1800-talet, efter många år efter korta men intensiva krig och inbördeskrig, erhöll Bolivia sin självständighet.

I dagsläget är Bolivia en demokrati, vars moderna historia kantas av politiska konflikter, men inte alltför många väpnade stridigheter. Stora fyndigheter av ädelstenar, olja och naturgas har bidragit till snabb ekonomisk utveckling och modernisering. Fattigdomen är dock fortfarande utbredd och Bolivia är ännu ett land med många kontraster. Tusenåriga ruiner av Inka-tempel och månghundraåriga byggnader finns inte sällan i närheten av nyligen uppförda skyskrapor.

Tack vare det rika historiearvet talas än idag över 30 olika språk av landets dryga tio miljoner invånare, och Bolivia är ett av världens allra mest multikulturella länder, något som satt sin prägel på allt från konstverk till maträtter. Klimatet är också väldigt varierande, med snöfall och kyla i bergsområden och tropisk värme i de lägre delarna av landet.

Resa och boende

Det enklaste sättet att ta sig till Bolivia är med flyg, som vanligtvis anländer till La Paz i väst eller Santa Cruz i öst. Från flygplatserna tar man sig enklast vidare med buss, vilket de flesta resebolag eller större hotell kan anordna. Besökare från Sverige behöver ett giltigt pass, men inte något visum för vistelser under 90 dagar. Det är en god idé att undersöka vilka vacciner som behövs före resan, något som beror delvis på var i landet man ska.

Utbudet av boende är mycket stort, men kvaliteten är genomgående låg. Hotell med två stjärnor eller mindre håller ofta mycket låg standard. Lyckligtvis är boendepriserna också mycket låga, så besökare kan ofta hitta ett hotell med tre, fyra eller rentav fem stjärnor till högst överkomligt pris.

Mat och dryck

Matkulturen i Bolivia är kryddrik och matig, och husmanskosten består till stor del av varianter på kött och potatis. Till höjdpunkterna återfinns Pique a lo macho, en rätt med grillat kött och en kryddstark löksås och silpancho, kött som serveras på en bädd av ris, ofta med ägg.

Utbudet av restauranger, pubar och barer är till stor del beroende av var man befinner sig. De större städerna har som regel ett bättre utbud och ställena håller för det mesta också betydligt högre kvalitet. Många ölsorter produceras i Bolivia, och de är såväl smakrika, ofta söta, som billiga.

Aktiviteter och sevärdheter

Var man än befinner sig i Bolivia kommer man i kontakt med det historiska och traditionella. Många nöjer sig också med att strosa runt på uråldriga gator, äta och dricka gott på något mysigt kafé och prova på nya, spännande maträtter. Den som vill dyka lite djupare i den bolivianska kulturen har trots det nära oändligt många valmöjligheter.

Man kan besöka den massiva Jesus-statyn Cristo de la Concordia på Cerro de San Pedro, eller museet Arte Contemporáneo i La Paz, som dels är en historisk byggnad och dels ett välfyllt konstmuseum. Bolivias största marknad, Mercado Cancha Calatayud, återfinns i Cochabamba, och ger garanterat minnen för livet.

Destinationer i Bolivia

La Paz

La Paz är Bolivias tredje största stad, och dessutom landets största ekonomiska knutpunkt. …

Läs mer

Cochabamba

Cochabamba är en av de största städerna i Bolivia, beläget söder om La Paz, och en av de mest populära besöksmålen i landet. …

Läs mer

Lämna en kommentar