Reseguide till Bryssel

Bryssel är huvudstad i Belgien, och därtill dess enskilt största stad, med sina ca 2 miljoner invånare varav hälften utanför själva staden. Staden har sitt ursprung i en fästning på samma plats för ca tusen år sedan, som sedan vuxit med tiden och genomgått en enastående utveckling och modernisering. Mera känt i dagsläget är Bryssel förmodligen för att de flesta av EU:s institutioner, såväl som NATO:s högkvarter, återfinns just här. Staden kallas därför ofta, om än inofficiellt, för ”Europas riktiga huvudstad”. Regionen som staden ligger i (med samma namn) är tvåspråkigt; dels flamländska och dels franska. 

Trots sin synnerligen rika historia finns idag inte alltför mycket av dess kulturarv kvar (givetvis med vissa betydande undantag) tack vare den snabba utvecklingen. När Bryssel växte rekordartat föll gamla byggnader och hela stadsdelar offer för moderniseringen och den större delen av stadskärnan är numera helt modern. Den största samlingen av äldre byggnader finns i stadens så kallade Historiska center.

Klimatet är känt för att ha väldigt varierande väder, och temperaturerna sträcker sig från nedåt 1 – 5 plusgrader under vinterhalvåret till 10 – 20 grader under sommaren. Den årliga nederbörden är relativt hög och även om man har många soldagar per år så kan det vara bra för besökare att vara förberedda på plötsliga, om än kortvariga, regn.

Besökare anländer som regel staden via antingen Bryssels flygplats (Brussels National) eller via flygplatsen i södra Charleroi (Brussels South Charleroi Airport). De flesta besökare tar sig vidare med pendeltåget från Bryssels flygplats och med skyttelbuss från Charleroi flygplats.

Mat och boende


Möjligheterna till att prova på traditionell Belgisk mat är stor i Bryssel, och även det internationella köket är välrepresenterat. Bland klassikerna i Belgien återfinns diverse rätter med pommes frites, musslor och givetvis choklad. Bland desserterna är förmodligen den belgiska våfflan mest berömd, och den serveras i olika lokala varianter, exempelvis med banan eller grädde.

Boendet håller överlag en hög nivå men priserna varierar kraftigt beroende på tillströmning av besökare. Eftersom det ofta hålls konferenser och möten i staden så kan det vara en god idé att boka en stund på förhand för att undvika att behöva betala överpris, alternativt riskera stå utan boende.

Sevärdheter


Bryssel är hemvist åt ett antal större museer där exempelvis Musées Royaux d’Art et d’Historie (ungefär ”Kungliga konst- och historiemuseet”) är en av de mest framstående med samlingar från alla större civilisationer världen över. Om man hellre föredrar finare, modern konst är Musées Royaux des Beuax Arts de Belgique ett bra alternativ. Många besökare uppskattar också att ta en tur till något av de lokala bryggerierna som ofta erbjuder guidade turer, t.ex. Cantillon Brewery vid Rue Gheude.

Aktiviteter


Många besökare tar med fördel en guidade tur genom staden, något som vanligtvis görs med buss via Visit Brussels Line. Goda möjligheter att fynda de lokala specialiteterna ges också på ölmarknaden Beer Mania vid Chausse de Wavre-Waversesteenweg och chokladbutikskedjan Leonidas som finns över hela stan.

De allra flesta uteställen serverar alkohol och en stor del av nattlivet cirkulerar kring pubar och barer, vilka är kända för att erbjuda gott och prisvärt lokalt tillverkad öl och fin atmosfär. Trots detta finns ett antal större nattklubbar i staden, exempelvis Crystal Lounge och The Fuse vid Rue Blaesstraat. Besökare kan alltså både avnjuta en kall dryck på en mysig uteservering eller skaka loss på dansgolvet, om än att det är vanligare med det tidigare.

Lämna en kommentar