Belgien

Belgien är i likhet med Sverige en konstitutionell monarki och gränsar mot FrankrikeTyskland, Luxemburg och Nederländerna. Landet är känt för att vara mångkulturellt och flerspråkigt, med franska och flamländska som huvudsakliga språk. Tack vare sitt unika läge har Belgien varit föremål för många krig och stridigheter genom tiderna, något som säkerligen har satt sina spår i landets utveckling. Belgien var en av de främsta deltagande länderna under den Industriella revolutionen men har till stor del övergått från tillverkningsindustri till regelrätt handel i takt med att landet blivit rikare och mer modernt.

I dagsläget är Belgien främst ett populärt resmål för besökare som söker shopping, lyxiga hotell, avkoppling och omväxling. Belgien har också ett rikt kulturarv vilket ger goda möjligheter för minnesvärda museibesök och en unik matkultur, något som uppskattas av många besökare.

Klimatet är snarlikt det svenska under sommarmånaderna, med temperaturer mellan 15 – 25 grader men jämförelsevis varmare under vintern, med temperaturer från ca 3 – 5 plusgrader. De flesta större städer i Belgien har egna flygplatser, exempelvis Bryssel och Antwerpen, och förbindelserna är mycket goda. Eftersom Belgien också har tecknat Schengen-avtalet och är medlem i EU är det ganska problemfritt att besöka landet för en kortare semester utan krav på exempelvis visum.

Mat och boende


Den Belgiska matkulturen är till stor del inspirerad av den franska, men med tydliga rötter i den tyska. Av tradition lägger man stor vikt vid allt från ingredienser till servering vilket gjort den Belgiska maten världsberömd. De lokala specialiteterna brukar vara olika rätter på musslor (ofta med potatis eller pommes frites), ”stoemp” som påminner om potatisbullar och serveras med bacon eller korv, gratänger på kött och potatis samt våfflor. En unik belgisk rätt är ”Konijn met pruimen”; hare som tillagas tillsammans med bl.a. öl och torkade plommon.

Hotellen håller överlag en mycket hög nivå och som regel tenderar priserna också att vara något höga. Utbudet av vandrarhem varierar från stad till stad men detta tenderar att vara det billigaste alternativet. Värt att ha i åtanke är att flera av Belgiens större städer är värd åt många internationella mässor och konvent, och det kan vara svårt att få tag i boende under dessa om man inte har bokat på förhand.

Sevärdheter


Utbudet av historiska och moderna sevärdheter i Belgien är stort och varierar från stad till stad. De flesta av de mer moderna (exempelvis konstgallerier och utställningar) finns i Bryssel och många äldre byggnader (exempelvis kyrkan St. Andries) finns i Antwerpen och i Brugge återfinns också en del udda godbitar, exempelvis Chokladmuseet.

Aktiviteter


Det finns alltid något nytt att se eller göra i Belgien, särskilt under sommarmånaderna. Ett flertal festivaler (t.ex. Graspop Metal Meeting, Rock Werchter, Dour Festival) och parader (t.ex. Ducasse de Mons, Ommegang) hålls på olika ställen runt om i landet.

De flesta städer bjuder dessutom på ett stort utbud av pubar och barer, och det brukar sägas att Belgien är för öl vad Frankrike är för vin. Det belgiska ölet bryggs på ett flertal olika sätt och variationen är stor mellan sorterna, som oftast är både prisvärt och med en unik smak. För den som föredrar att skaka loss finns också ett stort och växande utbud av nattklubbar, men det kan vara en god idé att läsa på närmare om just den stad man planerar att åka till.

Destinationer i Belgien

Bryssel

Bryssel är huvudstad i Belgien, och därtill dess enskilt största stad, med sina ca 2 miljoner invånare varav hälften utanför själva staden. …

Läs mer

Lämna en kommentar