Reseguide till Melbourne

Hamnstaden Melbourne är huvudstad i den australienska delstaten Victoria. Staden var tidigare huvudstad i Australien och har även varit landets största och viktigaste stad. Under hela Australiens moderna historia har de båda städerna Sydney och Melbourne konkurrerat med varandra. Sydney är det ekonomiska centret, medan Melbourne har blivit den kulturella medelpunkten. Den politiska makten finns dock i Canberra som ligger strategiskt i mitten av de båda städerna. Melbourne grundades 1835 av självständiga nybyggare på stränderna av Yarraflöden. Melbourne har kvar mycket av den brittiska koloniala stadsplaneringen, till skillnad från Sydney som har fått en mer metropolartad struktur. 

Melbournes gator är raka och jämnt fördelade. Det är lätt att ta sig fram och staden är lätt att överskåda. Melbourne är en stad med stora kontraster och de olika stadsdelarna skiljer sig mycket från varandra. Staden har fått smeknamnet Trädgårdsstaden, tack vare sina många parker och den grönskande naturen. 

Melbourne har ett oceaniskt klimat och staden är känd för sina snabba väderbyten. Man brukar säga att Melbourne kan ha fyra årstider på en dag. Temperaturerna är dock mycket inbjudande och sträcker sig från i genomsnitt 10 grader till omkring 25 grader, med toppar på dryga 30 – 35 grader.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Melbourne Airport som ligger drygt 2 mil utanför  Melbournes centrum. Det mest prisvärda sättet att ta sig vidare från flygplatsen är via skyttelbussen Skybus, som pendlar mellan flygplatsen till centrum, minst en gång per timme, dygnet runt. Resan tar drygt 20 minuter och priset är överkomligt. Man kan förstås också ta sig vidare med taxi, vilket inte sällan kostar det dubbla mot skyttelbuss, men man tar sig sällan fram på under 20 minuter ändå.

Boendet i Melbourne håller överlag god standard i alla prisklasser, med större variationer bland de billigaste. Merparten av budgetalternativen finns i utkanterna av staden, med ett nämnvärt undantag. Melbourne Metro YHA är ett vandrarhem som ligger i närheten av centrum, håller låga priser och en hög standard för att vara ett vandrarhem. Sannolikheten att hitta ett tillgängligt boende utan att förboka, oavsett prisklass, är förstås mindre än om man bokar på förhand. Det finns även mer exklusiva boenden, men med tanke på nivån i medelprisklass bör de flesta besökare kunna hitta ett bra alternativ som inte kostar en förmögenhet.

Mat och dryck

Antalet restauranger är mycket stort i Melbourne, och tack vare dess mångkulturella prägel så är även utbudet mycket stort. Restauranger ligger ofta bara ett stenkast från varandra och det är lika lätt att hitta en vietnamesisk restaurang som en hamburgerbar. Den typiskt brittiska traditionen med ”fish & chips” är också stor i Melbourne, likväl som cafékulturen. Besökare behöver alltså aldrig oroa sig för att hitta något att äta eller dricka, oavsett vad man är sugen på.

Det finns också gott om underhållning, eller vad sägs om över 1000 barer, klubbar och pubar runt om i staden. Mat och dryck är billigt i Australien och precis som med allt annat i Melbourne så är utbudet influerat av den mångkulturella historien med influenser från hela den vida världen. Melbourne är känd för sin shopping och framförallt varuhusen David Jones och Myer House. 

Aktiviteter och sevärdheter

I Melbourne kan man uppleva ett myllrande storstadsliv och en mångkulturell historia som sträcker sig hundratals år bakåt i tiden, men också makalösa naturområden. Det finns gott om vackra vyer och magnifika byggnader. Bland de mest kända byggnaderna i Melbourne kan nämnas Eureka Tower. 

Besök gärna Chinatown och Queen Victoria Market, Australiens äldsta saluhall och marknad. Royal Botanic Garden anlades 1846 och anses vara en av de mest intressantaste botaniska trädgårdarna i världen med över 12 000 arter och ett rikt djurliv. Besök också gärna Melbourne Zoo från 1861 som ger en god överblick över Australiens djurliv.

Lämna en kommentar