Australien

Australien erbjuder vilken resenär som helst en annorlunda och minnesvärd upplevelse. Australien är ett av de länder som drar till sig mest äventyrare varje år och erbjuder allt från perfekt windsurfing, klippklättring till en oslagbar vildmarksnatur. Levnadsstandarden i Australien är precis som i Sverige mycket hög. Man räknar med att var 7:e medborgare härstammar från länder utanför Australien. Australien är den största ön i världen och dess yta motsvarar 70 % av Europa.

Australiens landskapsterräng varierar stort. 75 % av Australiens landyta ligger på mer än 180 meter över havet. Det finns i norr bergskedjor likt våra svenska fjäll och nere i söder finner man det högsta berget som är helt snötäckt och mäter hela 2 230 meter. I Australien hittar man också vildmark, svårgenomtränglig regnskog och träskmarker. Den längsta floden, Darling, är hela 280 mil lång.

Australien har även två världsstäder, Sydney och Melbourne. Här finner man allt man kan önska av kultur, historia och nöjen. Mellan de både städerna finner man Australiens huvudstad Canberra. Denna stad har inte mer än c:a 300 000 invånare och staden består av ett stort antal villaområden som sträcker sig runt en konstgjord sjö. Staden byggdes upp under 1950 talet med ett enda syfte, att vara Australiens huvudstad.

Fakta

Huvudstad: Canberra Språk: Engelska Invånare: c:a 20 miljoner Valuta: A$, 1 dollar = 100 cents Tidsskillnad: +9 timmar Visum: Ja, ansökan kan göras online: www.eta.immi.gov.au Vaccinering: Grundskydd avseende vaccineringar, rådgör med läkare i god tid innan avresa

Klimat

Vädret i Australien är oftast alltid behagligt året om. Dock bör man planera sitt resande i landet utifrån årstiden. Under Australiens vinterperiod, vilket sträcker sig mellan maj till och med oktober är det kallt och finns en del snö i södra Australien. I norra Australien råder tropiskt klimat och det är ungefär samma varma klimat året runt. Under sommarperioden, som infinner sig i slutet på november och sträcker sig fram till mars, kan det råda svår torka och värmen vara mycket svår i mellersta delen av Australien.

Boende

I Australiens storstäder finns gott om hotell och hostel. Precis som i alla storstäder finns allt från enkel sovplats på vandrarhem till lyxiga hotellkomplex. Reser man utanför städerna finns det gott om vandrarhem och hostel och längs vägarna hittar man även en hel del motell där man kan övernatta. Priserna för boende utanför städerna är ungefär hälften mot Sverige. Den som reser som backpacker kan köpa speciella guideböcker där man kan finna det bästa boendet längs den rutt man har bestämt.

Transporter

Buss

Med buss kan man ta sig runt hela Australien på ett smidigt sätt. Bussarna är bekväma och man får se mycket av Australiens natur under resan. För resor med buss kan man köpa speciella busspass som gäller för ett visst antal kilometer. Det finns flera bussbolag i Australien och de största bussbolagen McCafferty’s och Greyhound har ett väl utbyggt bussnät.

Tåg

I Australien kan man köpa ett tågluffarpass på mellan 14-30 dagar som ger resenären fria resor under denna period. Tågen håller hög standard men tågnätet är inte utbyggt över hela landet.

Flyg

Eftersom Australien är stort och avstånden är långa är flyg ett bra transportmedel. Dock är priserna ganska höga så det gäller att planera sina flygresor och kombinera dessa med alternativa färdsätt.

Att tänka på

I Australien kan man även hyra bil eller köpa bil på speciella bilmarknader med återköpsgaranti. Att resa runt i Australien med egen bil är det bästa och mest givande ressättet. Tänk dock på att avstånden är långa och att bilar går sönder så det krävs att man är både händig och förståndig med sin planering.

Destinationer i Australien

Sydney

Sydney är Australiens äldsta och största stad med c:a 4,5 miljoner invånare. Sydney var den första bosättningsorten för de europeiska sjöfararna som landsteg på ön år 1770. …

Läs mer

Melbourne

Hamnstaden Melbourne är huvudstad i den australienska delstaten Victoria. Staden var tidigare huvudstad i Australien och har även varit landets största och viktigaste stad. …

Läs mer

Lämna en kommentar