Åland

Åland är en ögrupp som ligger mellan Sverige och Finland. Åland tillhör Finland men har eget styre. På Åland pratar man svenska och även om Åland egentligen tillhör Finland så är det övervägande svensk kultur man finner här. Totalt består Åland av 6757 öar där den största ön är Ålands fastland.

Under sommartid är Åland välbesökt, många seglare besöker Ålands vackra skärgård, och på öarna finns det många sommarstugor och även stugor för uthyrning. Utelivet i Mariehamn erbjuder ett flertal barer, restauranger, nattklubbar, diskon och ett kasino. Under sommaren erbjuds underhållning och konserter från flera utomhusscener och under denna period går även den välbesökta Rockoff festivalen av stapeln.

Åland trafikeras dagligen av flera finlandsfärjor som går mellan Finland och Sverige vilket innebär att 1000 tals personer besöker Åland varje dag, ofta stannar många på båten, men för de som väljer att kliva av kommer att upptäcka att Mariehamn är en vacker stad med flera sevärdheter.

Ålands speciella natur präglas av karga kobbar i skärgården och huvudön har stora skogsområden och bördiga marker. Bästa tiden att besöka Åland är under den svenska sommartiden.

Fakta

Huvudstad: Mariehamn
Språk: Svenska
Invånare: c:a 28 000
Valuta: EUR, 1 Euro = 100 Cent
Tidsskillnad: +1 timme
Visum: Nej
Vaccinering: Nej
Klimat Klimaten på Åland följer det klimat man finner i Mellansverige. Det innebär kalla vintrar och milda somrar, med undantag för högsommarmånader som kan vara riktigt heta.

Boende

På Åland finner man boende för alla. Mariehamn erbjuder ett flertal hotell i mellanklass. Det finns också ett flertal vandrarhem, både i Mariehamn och utanför staden, där man kan hitta ett bra boende till ett rimligt pris. På Åland kan man även hyra stugor i de vackra omgivningar, där eka och utrustning ofta ingår för de som är intresserade av fiske.

Transporter

Buss
Det finns ett fåtal bussar som trafikerar Mariehamn stad, med relativt begränsade avgångar, men under sommartid utökas busstrafiken betydligt.

Taxi
I Mariehamn finns det gott om taxi. Taxin kör med taxameter och är ett snabbt sätt att ta sig fram, men tanke på den lilla trafik som finns på ön. Priserna är ungefär som i Sverige. Båttaxi finns för resande ut till Ålands mindre öar i skärgården. Dessa hittas i Mariehamn eller kan beställas per telefon. Åland är även mycket cykelvänligt och cykelbanor finns över hela ön. Cyklar kan hyras på de flesta hotell.

Färjor
Det finns ett flertal färjor som trafikerar mellan fastlandet Åland och några av de större öarna i Ålands skärgård. Det finns även dagliga färjor som trafikerar Sverige och Finland.

Destinationer i Åland

Mariehamn

Mariehamn, även kallad ”de tusen lindarnas stad”, är med sina 11 000 invånare en liten och gemytlig stad, men trots sin litenhet är Mariehamn ett välbesökt turistmål som besöks av drygt 1,5 miljoner ankommande turister varje år. …

Läs mer

Lämna en kommentar