Yosemite nationalpark

Du har garanterat hört talas om den, Yosemite nationalpark i Kalifornien. Det är en av USAs mest besökta nationalparker och det är tack vara att den är otroligt grön och lummig samtidigt som det finns spektakulära saker att se. Det ligger några timmar bort från San Francisco i Sierra Nevada. Yosemite är känt för sina raka klippor som går flera hundra meter upp. Det blev ännu mer känt för omvärlden genom filmen Free Solo som skildrar Alex Honnold och hans resa mot att klättra upp för den största klippan, El Capitan, i Yosemite. Det är det folk som har gjort förut men Alex bestämde sig för att göra det helt utan rep eller säkerhetslinor vilket gjorde det till en fantastisk prestation. Med alla dessa fantastiska klippor finns det också gott om vattenfall vilket har blivit lite av ett signum för Yosemite. Klipporna och vattenfallen tillsammans med allt det gröna gör det till ett ställa att besöka.

Yosemite nationalpark

Utsiktsplatsen Glacier point

Den kanske kändaste platsen i Yosemite är Glacier point som tjänar som en utsiktsplats. Därifrån kan du se väldigt stora delar av dalen och du kommer att känna hur dalen har överlevt så många tidsåldrar. Dalen har besökts av av urininvånare och guldgrävare. Under högsäsong så kommer du att behöva trängas med väldigt många andra turister dock för att platsen är så populär. Runt om i hela nationalparken så finns det leder som du kan vandra på och det spelar ingen roll om du vill vandra bara en dag eller flera dagar. Det kommer att finnas något för dig. Gillar du friheten av att bara ha det du kan bära med dig och inte behöva tänka på något annat i världen så kommer du att älska Yosemite. Med ett tält och alla andra förnödenheter kommer du att se massvis av fina omgivningar och du kan stanna och slå upp ditt tält på alla anvisa tältplatser. Allemansrätten är inte densamma i USA som i Sverige så ha koll på reglerna innan du ger dig ut.

Det är fullt av sjöar i Yosemite och den kanske kändaste heter Mirror lake. Det är för att du kommer att kunna tita ner i sjön och den återspeglar berg, moln och det ser ut som att du tittar upp i himmeln även om du stirrar ner i backen. Förutom denna sjö och massa andra sjöar så bör du inte missa Redwood-träden. Världens största träd är verkligen imponerande och här i Yosemite så finns det en hel skog av dem. Du kommer gå runt och bara förundras över att varje träd är lite större än det du just såg. Det får våra svenska träd att se väldigt små ut.

Du kommer tyvärr aldrig att var helt ensam i Yosemite oavsett när du åker. Det kommer alltid att vara andra turister där men åker du under lågsäsong så kommer du i alla fall kunna känna lite frihet av att vandra en del sträckor själv. Det kan ju dock var tryggt att veta att det alltid finns folk runt omkring dig ifall något skulle hända.

Lämna en kommentar