Vulkanen Etna och Etnas utbrott

Vulkanen Etna som ligger på Sicilien i Italien har ständiga utbrott. Den är 3324 meter över havet och är således en ganska hög vulkan. Det är faktiskt den högsta vulkan i Europa som fortfarande är aktiv. När man säger att det är ständiga utbrott så är det kanske inte så ständiga som vi lekmän tänker att det är. Geologer tenderar att ha en annan tidsuppfattning än vi andra och något som ligger ”nära i tid” kan i verkligheten vara flera tusen år. Allt handlar om perspektiv och så är det naturligtvis med Etna och dess utbrott också. De är regelbundna och återkommande för att vara en vulkan. Det är inte stor utbrott dock men Etna är ständigt aktiv i alla fall. Det pågår ständigt något och det kommer hela tiden ut ny lava även om det sällan kommer ner till några byar. Senast det hände var 1991. Då var det ett stort utbrott som faktiskt gjorde att människor i byn Zafferana och det var många som var oroliga över att byn skulle begravas. Det händer inte dock som tur var.

Vulkanen Etna och Etnas utbrott

Det största 1669

Det största hittills kända utbrottet skedde 1669 då flera byar begravdes av lava. Under den tiden hade de inte de instrument vi har idag för att registrera utbrott i förväg och därför var det fler människor som blev drabbade även om det inte är vanligt att folk dör av vulkanutbrott. Det är ofta en långsam process och folk har tid att ta sig därifrån men ända har det genomåren registrerats 77 dödsfall på grund av Etnas utbrott. Det är genom alla tider dock så återigen med perspektiv så är det upp till var och en att avgöra om det är lite eller mycket. 1669 så begravda Etna med sin lava flera omkringliggande byar dock och det var riktigt nära att lavan nådde ändå in till den större staden Catania men den stelnade en bit innan. I sådana fall hade katastrofen blivit ännu större.

Etna har haft ständiga utbrott i över 500 000 år. Alltså finns det inga stora chanser till att Etna kommer att dö ut inom den närmaste tiden utan vi får lära oss att leva med den. Det har människor gjort och byggt sina byar på ett behagligt avstånd. Sedan 1998 har runt 2000 utbrott registrerats men det finns ett ännu större hot.

På väg att glida ner i havet

Flera forskare har larmat om att det finns risk för att Etna håller på att glida ner i havet av sin egen vikt. Det har hänt förr att delar av vulkanen har ramlat i vattnet och att tsunamis har utlösts på grund av det. Den stora risken just nu är att den sydöstra delen av Etna kollapsar och ramlar ner i havet. Det skulle i sådana fall enligt vissa mätningar kunna skapa en Tsunami som inom 15 minuter har sköljt över stora delar av Sydeuropa med katastrofala följder. Det finns många byar och städer längs med kusten och dödsfallen skulle i sådana fall räknas i tusentals.

Lämna en kommentar