Visingsö – en liten reseguide

Visingsö - en liten resguide

Det finns så mycket att uppleva på svensk mark och mängder av vackra resmål, du behöver alltså inte åka utomlands för att få en trevlig och innehållsrik semester.

Men ett resmål som ofta hamnar lite i skymundan är Visingsö. Många väljer istället att resa till Gotland eller Öland, då dessa områden ofta får lite mer uppmärksamhet på resehemsidor. Men i denna artikel vill vi framhäva denna vackra ö lite extra. Så vad kan man då ägna sig åt på Visingsö och varför är det ett resmål som bör stå på allas att-göra-lista?

Enkelt att ta sig till Visingsö

Fördelen med Visingsö är att det är mycket enkelt att ta sig hit, oavsett om du har bil eller inte. Både Öland och Gotland är avsevärt dyrare och knepigare att komma till. Dessutom krävs det att du har tillgång till fordon då öarna är större. På Visingsö kan du gott och väl ta dig runt på cykel eller till och med promenera mellan de olika platserna som du vill upptäcka.

Bil- och personfärja

Från Gränna går det dagligen bil- och personfärja som också är ett mycket billigt färdmedel. Biljetten måste bokas på förhand om du inte har ett årskort för att åka mellan destinationerna. Oavsett årstid kan du ta färjan varje timme med första avgång klockan fem på morgonen och sista färjan klockan ett på natten. Däremot måste nattfärjan bokas i förväg för att du den ska gå enligt tabell. Resan mellan Gränna och Visingsö tar också endast 25 minuter, vilket gör det till ett effektivt val för samtliga familjer.

Men hur mycket kostar det då att åka med denna färja? Beroende på om du åker till ön med ett färdmedel eller inte ser kostnaden lite olika ut. Dessutom beror kostnaden på hur sällskapet ser ut. Men priserna sträcker sig från 30 kronor och sedan upp till 4600 kronor om du vill kunna resa under hela året, hur mycket du vill.

Remmalag och vackert hantverk

När du väl kommer ut till Visingsö kan du själv planera din vistelse och hur du ska ta dig runt på ön. Vill du ha en avkopplad vistelse och inte har tillgång till bil så kan du boka in dig på remmalag och se öns vackraste delar från häst och vagn.

Färden kommer att ta dig förbi både den botaniska trädgården, öns vackra hantverksbutiker och Visingsborgs slottsruin. Remmalagen gör små stopp utmed vägen och är perfekt om du vill se ön i stillhet. Det passar också perfekt för dig som reser till Visingsö med barn. De kommer definitivt att tycka om att klappa hästarna när remmalagen är slut.

Botaniska trädgården

Varför så många väljer att åka till Visingsö beror först och främst på öns historia och vackra natur. Bland annat hittar du den omtalade Ekskogen som har en väldigt spännande historia. Skogen i sig är väldigt unik med sina raka träd, men varför skogen planterades är också väldigt intressant. Skogen planterades för att användas som byggmedel för fartyg, men när träden väl var färdigväxta behövde sjöfartsverket inte träden längre.

I närheten hittar du dessutom den botaniska trädgården. Här kan du titta på säsongssköna blommor och ta en kik i butiken som ligger precis bredvid.

Visingsborgs Slottsruin

Det första du ser när du stiger av färjan på Visingsö är Visingsborgs Slottsruin som tornar upp sig mot vattnet. Här kan du antingen ta en avkopplande fika i gräset framför ruinen, men om du vill lära dig mer om slottsruinen kan du även boka in dig på en spännande guide om hur borgen användes när den var i bruk.

Men utöver detta så har också Visingsö så mycket mer som lockar. Varför inte äta en god bit mat vid kajen eller om du gillar golf så hittar du också en omtalad golfbana på ena sidan av Visingsö. Boka din vistelse idag!

Lämna en kommentar