Vilken påverkan har sport på resebranschen idag?

Resebranschen och turism har varit en stadigt växande industri som påverkats av faktorer som globalisering och digitalisering. Folk reser mer än någonsin och möjligheten att kombinera en resa med sport är mer populärt än någonsin. I denna artikel tittar vi närmare på vilken påverkan sport har på resebranschen.

Sportturism

Begreppet sportturism har varit en växande gren inom turismen under en längre tid och är resultatet av olika globala trender. Sportturism kan definieras som när man reser hemifrån för att utöva, åskåda eller att besöka en sportattraktion. Det finns en rad olika skäl till att sportturismens ökning bland annat har den tekniska utvecklingen har medfört att man som supporter kan följa sitt favoritlag direkt i mobilen och närheten till lagen har aldrig varit större.

Denna trend av sportturism har genererat stor lönsamhet för turismen vilket har gjort så att internationella sportevenemang som VM 2022 i Qatar marknadsförs flitigt på olika medieplattformar. Att uppleva sport live är också ett av skälen till att sportturismen har ökat. Med snabba reguljära flyg kan man vara nere på kontinenten på några timmar utan några besvär för sedan uppleva den ofta fantastiska feststämning som råder på många arenor över hela Europa.

Olika typer av sportturism

Man kan konstatera att sport har haft en positiv påverkan på resebranschen. Det finns numera ett flertal olika resebyråer som erbjuder ett paket där resa och en sportupplevelse ingår. Sportturism kan ta ett flertal olika former. Nedan listas några olika alternativ för en sportresa:

Springa ett maraton

Maraton har anor från den antika Grekland och är en populär olympisk gren där utövarna springer 42 kilometer. Evenemangen arrangeras över hela världen och har blivit ett populärt resmål för sportturister. Tusentals löpare besöker årligen städer som Boston, Paris eller Berlin och detta genererar stora inkomster för städerna.

Klättring

Det finns få sporter som är lika krävande som klättring. Platser som Mount Asgard i Kanada eller Yosemite i USA erbjuder klättring av högsta klass. Det är finns idag resebyråer som specialiserar sig på just klättring och kan erbjuda utmaningar som är anses lämpliga för individen.

Skidor

Att åka skidor några gånger om året är en självklarhet för många svenskar. Svenska orter som Sälen och Åre besöks årligen av tusentals turister som åker nedför de snötäckta backarna. Förutom svenska resmål finns det populära skidorter över hela världen som årligen lockar skidturister.

Surfing

Vattensporter är en aktivitet som utövas över hela världen, speciellt i varmare breddgrader. Surfingen uppfanns på Hawaii redan på 1400-talet och upplevde ett stort uppsving i popularitet under 1900-talet i USA och Australien. Sporten är lätt att utöva och populära platser för surfing lockar varje år nybörjare samt rutinerade surfare.

Fotbollsresa

Många drömmer om att få uppleva en stor europeisk match på plats. Det finns numera resebyråer som specialiserar sig på att erbjuda denna typ av upplevelse. Ofta erbjuds ett paketpris som inkluderar biljett till matchen, flygresa, hotell och transport till matchen. Denna typ av resa har blivit mer populära i takt med att flygresorna blivit billigare vilket har påverkat resebranschen positivt. Populära resmål är Italien, England och Tyskland som alla kan erbjuda fotboll och en läktarkultur i världsklass.

Lämna en kommentar