Vilka länder får svenskar resa till? – Hur får vi resa i nuläget? Maj 2021

Vilka länder får svenskar resa till

Det här viruset stoppar alla våra semesterplaner och planer i livet i stort. Många är i som bara vill ut och resa igen och upptäcka världen eller kanske besöka långväga vänner. Det har inte gått sedan Corona slog till men i och med vaccineringarna så börjar världen att öppna upp. Det är fortfarande svårt att komma till många länder dock men har du vaccinerats så har du större chans att kunna resa och jag ska här under förklara lite om vad som gäller för resor för oss svenskar.

Fram till 31 maj 2021 så avråder UD från att resa till alla länder förutom runt 30 stycken i Europa som UD bedömer som säkra. Ska du resa i sommar är det alltså bäst att stanna i Europa. En generell avrådan som UD har utfärdat är inte det samma som att utfärda en avrådan specifikt för ett land eller region. I alla fall inte när det kommer till försäkringar. Reseförsäkringar gäller inte om du åker till ett land eller region där UD har avrått dig ifrån att åka. Det är dock okej att resa om det gäller en generell avrådan för att den avrådan är inte specifik. Så om du, trots, avrådan vill åka utanför Europa i sommar så kommer försäkringar att gälla precis som vanligt men det kan ändå vara smart att stanna i Europa där det inte gäller någon avrådan. I alla fall till 31 maj när det kommer nya riktlinjer. Vissa riktlinjer har redan kommit och det öppnas upp för resor till flera länder från och med den första juni. Rwanda, Nya Zeeland, Sydkorea och Singapore är några av dessa länder för att läget där bedöms vara så gynnsamt att det inte är ett problem med turism.

Det är alltså nu okej enligt UD att resa till i stort sett alla de ”vanliga” resmålen i Europa med tanke på Corona-viruset. varje land har egna restriktioner om test dock så du måste kolla upp om du behöver testa dig innan. I flera länder kommer du behöva ett så kallat Corona-pass och det betyder att du kan antingen visa upp ett nytaget test som visar negativt, bevis på anti-kroppar eller att du är vaccinerad. Dessa Corona-pass bedöms finnas med i beräkningen under lång tid framöver.

Var beredd på att läget kan ändras snabbt och till det sämre. Bara för att vi nu ser en ljusning på denna situation vet vi inte vad som händer om en vecka eller månad. Det kan vara så att det blir en aggressiv mutation och att vaccinen inte är verksamma längre eller andra situationer som gör att länder behöver stänga ner igen. Håll dig uppdaterad hela tiden och särskilt om du snart ska ut och resa eller om du är ute och reser.

Om du reser till ett område eller land där det finns en specifik avrådan så kommer du inte kunna förvänta dig hjälp av UD eller svenska ambassader på samma sätt som vid ett normalläge så det är bäst att vara försiktig.

Lämna en kommentar