Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Vad mer finns det att se i Pisa förutom tornet?

Pisa beläget i hjärtat av Toscana, är världsberömd för sitt lutande torn, men staden har mycket mer att erbjuda. Bortom torgets vita marmor finns det en fantastisk samling av kulturella och historiska skatter som väntar på att utforskas.

Dessa inkluderar gamla kyrkor, ståtliga palats, livliga torg och en samling av museer som speglar stadens rika historia. Luta dig tillbaka och låt oss upptäcka Pisas under bortom det berömda tornet.

Museo Nazionale di San Matteo

Ett besök i Pisa är inte komplett utan ett besök i Museo Nazionale di San Matteo. Detta museum är hem för en enastående samling konstverk från toskanska mästare. Utställningarna täcker en period från det 1200-talet till 1700-talet, inklusive målningar och skulpturer av lokala mästare som Giovanni och Andrea Pisano.

Tavlorna från Pisaskolan, som blomstrade mellan 1200-talet och 1400-talet, är höjdpunkterna i samlingen. Bland dessa finner man verk som fångar den typiska bysantinska stilen som karakteriserar periodens konst. Museet är även känt för sin imponerande samling av kyrkliga skulpturer.

Besökare kan se en mängd träsniderier, krusifix och andra ärofyllda föremål som ger en inblick i regionens religiösa historia. Dessutom har museet en fantastisk samling av keramik och mynt som knyter an till stadens komplexa ekonomiska förflutna.

Pisas botaniska trädgård

En av de mest charmerande och unika attraktionerna i Pisa är dess botaniska trädgård, ”Orto botanico di Pisa”. Grundad år 1544 är det den äldsta universitetsträdgården i världen och erbjuder en oas av lugn bort från stadens liv och rörelse. Här hittar besökare en mångfald av växter och blommor, som speglar både lokal flora och exotiska arter.

Trädgården är uppdelad i olika sektioner, var och en ägnad åt olika ekosystem och arter. Det finns en systematisk trädgård som visar växter organiserade enligt deras klassificering, samt en trädgård som innefattar vattenlevande växter. Trädgårdens historia är nära kopplad till den vetenskapliga forskningen vid universitetet i Pisa, och man kan se hur kunskaper om botanik har utvecklats genom seklerna.

Kyrkor bortom det lutande tornet

Medan de flesta besökare samlas runt det lutande tornet och den närliggande katedralen finns det flera andra kyrkor i Pisa som förtjänar uppmärksamhet. En av dessa är Santa Maria della Spina, en liten kyrka belägen längs floden Arno. Detta gotiska mästerverk är känt för sin rikt dekorerade fasad och små dimensioner.

Den har fått sitt namn från en törntagg som sägs ha varit en del av Jesu törnekrona. En annan kyrka som inte bör missas är San Paolo a Ripa d’Arno, ofta kallad ”den gamla katedralen”. Detta romanska byggnadsverk är känt för sitt välbevarade yttre och kraftfulla arkitektur. Kyrkan San Michele in Borgo bjuder även den på fascinerande arkitektur med en blandning av romanska och gotiska stilar.

För en mer normanisk känsla kan besökare ta en titt på San Piero a Grado, belägen några kilometer från staden. Det sägs vara platsen där Sankt Petrus först satte fot på italiensk mark och dess föremål är av stor historisk betydelse för regionen.

Piazza dei Cavalieri och Palazzo della Carovana

Inte långt från det berömda Piazza dei Miracoli ligger en annan viktig offentlig plats, Piazza dei Cavalieri. Platsen var det politiska centrumet under medeltiden och renässansen samt säte för Riddarorden Santo Stefano. Ett besök här ger en chans att utforska staden Pisas medeltida hjärta och dess historiska betydelse.

Huvudbyggnaden på torget är Palazzo della Carovana, designad av den berömda renässansarkitekten Giorgio Vasari. Palazzo har en imponerande fasad dekorerad med fresker och sgraffito-mönster. Byggnaden tjänar idag som huvudsäte för Scuola Normale Superiore, en prestigefylld institution som utbildar Italiens framtida akademiska elit.

Att gå omkring på platsen är som att ta ett steg tillbaka i tiden och bevittna stadens historiska prakt. För resenärer som bara tänker på det lutande tornet när de planerar en resa till Pisa, kan det komma som en överraskning att upptäcka stadens mångfacetterade personlighet.

Pisa utstrålar kultur, historia och skönhet långt bortom sitt ikoniska torn. Varje kyrka, museum, piazza och gömd trädgård har berättelser att berätta med värdefulla kapitel av Toscana som väntar på att skrivas av nyfikna resenärer.

Lämna en kommentar