Vad finns det att se i Oslo?

Norge är ett fantastiskt land på alla sätt och vis. Alla som har kört runt i landet beskriver det som magiskt med höga fjäll, fjordar och glaciärer och överallt är det lika vackert som motivet på ett vykort. Även huvudstaden, Oslo, har mycket att erbjuda dock och ska du till Norge för en semester så är det väl spenderad tid att ta några dagar för att strosa runt i Oslo.

Vad finns det att se i Oslo?

17 maj är för alla

Om du kan välja tid för när du ska besöka Norge så är det fantastiskt att åka till Norge och Oslo på deras nationaldag. Den 17:e maj firas det med pompa och ståt att de blev fria från Sverige 1905. Det bästa stället att fira detta är på gatan Karl Johans gate i centrum av staden. Där är det fullt av folk i nationaldräkter och alla sjunger, dansar och firar vilt. Även på andra tider av året är det fantastiskt att strosa nerför Karl Johan då det är huvudgatan i byn med mycket att se på. Bland annat leder den upp till slottet där du kan se vaktavlösningen eller gå till den närliggande slottsparken som ligger bara ett stenkast bort.

För den idrottsintresserade är det värt att åka till Holmenkollen där åtskilliga skidhoppstävlingar har ägt rum. Det är mäktigt att se den stora backen och enormt att tänka sig att folk åker ner för den för att hoppa ut så långt som möjligt. Området runt Holmenkollen är fullt av vackra stigar inne i skogen och det är värt att ta med en picknick och titta på utsikten. Här finns också ett skidmuseum som skildrar Norges framgångar i denna deras nationalsport.

En park fylld med statyer

Ett måste när du är i Oslo är att besöka Vigelandsparken. Vigelandsparken är öppen året runt utan kostnad för besökare och det är samma person, Vigeland, som har gjort alla skulpturer. Överallt finns det statyer föreställande människor och det brukar vara mycket uppskattat av personer i alla åldrar. Det är världens största skulpturpark gjord av en och samma människa.

Som resten av Norden så var det vikingarna som huserade för länge sedan i Oslo. Därav finns det ett vikingamuseum som är välbesökt och som visar en stor del av Oslos, och Norges historia, och hur vikingarna levde.

Kort och gott finns det mycket att se i Oslo, då har vi inte ens pratat om Kon-Tiki-Museet och Nobels fredscenter.

Lämna en kommentar