Vad bör man tänka på när man köper resväska?

När man tänker på att köpa en ny väska så låter det ju som ett ganska enkelt beslut. Det kan givetvis vara så, men det kan också vara så att man har specifika behov som behöver tillgodoses. Därmed är inköp av en resväska ett viktigt beslut åtminstone för den som reser mycket och ofta eller för den delen fraktar ömtåliga saker på sin resa.

Tyvärr är det vanligt när man ska ut och resa att valet av resväska är väldigt nedprioriterat. Det kanske inte är så konstigt, ofta är de kvalitativa väskorna dyra och det finns en hel del alternativ på billiga lågprisvaruhus. Många glömmer också bort att man behöver en ny väska och det koms ihåg alldeles för tätt inpå avresan för att man ska kunna göra research och fatta beslut om vilken sorts väska man behöver.

En god idé är därför att hänga med i den här artikeln så reder vi ut några av de frågor du kan tänkas (eller för den delen borde) ställa dig när du ska investera i en ny resväska!

Vilken sorts väska behöver du?

Ganska naturligt att fråga sig vilken sorts resväska man behöver. Vadå sort tänker vissa, en resväska är väl alltid en resväska? Ja men det finns lite alternativ man bör väga in. Dels om man behöver en hård eller en mjuk resväska men också vilken storlek väskan ska ha. Det finns en del komfortabla tillhörigheter eller kanske säkerhetsaspekter att ta hänsyn till.

Utgå från packningen

Lättast att utgå från är storleken. Vill man kunna ha sin resväska med sig när man reser med flygplan och då även som kabinväska, det vill säga att du inte behöver checka in den vid baggagebandet, så har flygbolag lite olika bestämmelser kring storlek. Det finns en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen som kallas för IATA-standard och då får handbagaget högst 56 x 45 x 25 centimeter, däremot finns det avvikelser från denna standard hos vissa flygbolag men det är en bra tumregel.

Om behovet av resväska inte gäller en kabinväska kan man istället utgå från hur många liter den rymmer. Det vill säga hur mycket grejer behöver du kunna ha med dig i din väska. Det kan bero på hur lång resa man ska ut på eller om man behöver mycket extra packning. Ett generellt misstag många ovana resenärer gör är att ta antingen en för liten eller en för stor resväska vilket resulterar i stökiga resväskor.

Mjuk eller hård, spelar det någon roll?

Om väskan sen är mjuk eller hård i materialet är faktiskt också ganska viktigt. En hård väska skyddar givetvis innehållet bättre men de som är tillverkade i hårdplast brukar väga betydligt mer än de väskor som är gjorda i ett förstärkt men mjukt material. Om man ändå satsar på en väska i hårt material som dessutom ska väga mindre så hamnar alternativen fort på väskor tillverkade i alumminium men de tenderar att vara ganska dyra. Det sägs dessutom att flygvärdinnor eller flygpersonal generellt rekommenderar de mjuka väskorna eftersom de väger mindre och är lättare att passa in i baggagehyllor och så vidare.

Andra avgörande tips

Att resväskor numera har hjul är nästan alltid standard, det är säkert flera decennier man såg resenrärer bära runt på väskorna i handtagen. Och skönt är väl det, att rulla en väska är alltid skönare än att bära eller släpa den. Men om det är möjligt att välja antal hjul så är en allmän rekommendation att välja fyra hjul. Väskor med fyra hjul ökar din reskomfort eftersom du kan packa tyngre och ändå smidigt röra dig med väskan.

Stängningen av resväskan är otroligt viktig att ta hänsyn till, särskilt om det är en väska som ska checkas in på flygresor. Att det finns lås med kod kan kännas extra tryggt. Se till att väskan går att stänga och öppna innan du låser den.

Ett tips är att organisera packningen i flera mindre så kallade packing cubes eller små behållare så blir inte packningen skrynklig eller stökig. Att packa en påse för smutstvätt och skor är ett säkert tips från de resvana.

Sist men inte minst, bon voyage!

Lämna en kommentar