Vad är Glamping?

Vad är Glamping?

Att tälta eller bo på camping behöver inte innebära att du behöver kompromissa gällande exempelvis toalett, dusch eller andra bekvämligheter. Om du verkligen älskar känslan som du får av att bo på camping eller att besöka festivaler, men inte uppskattar de besvär som detta även kan innebära, borde du testa på Glamping.

Genom att bo lite finare och lyxigare kan du bo på din favoritcamping eller lyssna på dina favoritband, utan att du behöver missa varken sömn eller nödvändiga bekvämligheter.

Men vad innebär då egentligen Glamping och vilka fördelar ger denna lite lyxigare typ av camping?

Vad är Glamping?

Glamping är ett begrepp som blivit allt vanligare på senare år. Glamping, som egentligen är en hopslagning av orden glamour och camping, innebär att du kan kombinera den lite lyxigare känslan som hotell ger, med känslan och gemenskapen som camping medför.

Allt fler campingar erbjuder idag tält- eller husvagnsplatser som är lite lyxigare och där du slipper besvärliga vardagsbestyr som att köa till en gemensam toalett, tvätt eller duschrum. Vad Glamping innebär kan dock skilja sig ganska mycket mellan olika campingar och det är egentligen upp till ägaren att definiera vad denna lyxigare del av området erbjuder dig som besökare.

Innan du bokar en Glampingplats, kan det därför vara bra om du kikar på vad som ingår för att din vistelse ska bli så bra som du har planerat.

Hur uppstod Glamping?

Glamping är ett begrepp som har funnits med oss en tid, dock har det inte alltid fallit under ett och samma namn, vilket gör det lite knepigt att veta hur det uppkom. Men det var under 1520-talet som begreppet började bli allt vanligare i Frankrike. Detta då Henrik VIII lät upprätta ett tältläger med 2800 tält, där samtliga tält hade ett litet minipalats inbyggt.

Under 1900-talet började Glamping bli allt vanligare hos allmänheten, då det var först under detta århundrade som privatpersoner började få upp intresset för att resa runt i världen, framförallt exotiska platser. Men att bo i tält är inte alltid särskilt bekvämt och därför blev det istället populärt att resenärer bokade sig in på lite lyxigare tältplatser. Här erbjöds det bland annat inkluderad mat, jacuzzi och pool.

Fördelar med Glamping?

Glamping är ett sätt att få ut samma frihetskänsla och gemenskap som traditionell camping är väldigt uppskattad för. Du kan få en semester ute i naturen och friska luften, men behöver heller inte kompromissa med bekvämligheter som egen toa och dusch, som för många är ett måste på semestern.

Genom att boka in dig på en Glamping kan du se världen på ett helt annat sätt och dessutom bor du riktigt bekvämt. Du behöver oftast inte ens ta med dig ett tält, då tälten redan står uppbyggda med privata sängplatser och moderniteter som gör din vistelse till en riktigt lyxig upplevelse.

Allt fler campingar både i Sverige och utlandet erbjuder idag Glamping. Om du är intresserad av att upptäcka fördelarna med Glamping, listar vi några spännande platser som erbjuder detta sätt att semester på i Sverige.

Fina platser som erbjuder Glamping

Då Glamping blir allt mer och mer populärt, kan du idag boka in dig på en lite lyxigare tält- eller husvagnssemester på flera olika platser om i landet. Dessutom är Glamping väldigt populärt utrikes, så oavsett hur ditt resmål ser ut kan du garanterat hitta en passande plats som faller dig i smaken. Här har vi fokuserat på att lista tre av våra favoriter av Glamping som du kan hitta på svensk mark.

Svartö Logi – Upptäck Stockholms skärgård i lyx

Om du har planerat att besöka Stockholms skärgård, men gärna slipper den traditionella campingupplevelsen och vill ha en bekväm vistelse så kommer du uppskatta Svartö Logi. De har tre platser av Glamping som består av fullt inredda canvastält, som är placerade precis vid strandkanten. Närmare till vattnet och havsbrisen går det inte att komma.

Det krävs dok att du tar dig till ön med båt, men detta kan bokas in på förhand. Under vistelsens gång ingår det fyrarättersmiddag på öns krog och en smakrik frukost levereras direkt till tältet, som du sedan kan avnjuta på tältplatsens privata terrass. Vad mer kan man begära av en Glampingupplevelse?

Bästekille Glamping på Kivik – En pärla på Österlen

På Österlen kan du boka in dig på Bästekille Glamping, som är ett fantastiskt tillfälle att se området från en ännu finare sida. Bästekille Glamping hittar du cirka 5 mil från intressanta Ystad. Glampingen består av tältkupoler som du kan hyra. Under din vistelse kan du bland annat grilla vid tältet eller avnjuta en god kall öl på tillhörande terrass.

Denna Glamping passar framförallt dig som vill ha en lugn semester ute i naturen. Varje morgon serveras du frukost vid tältet, vilket gör att du inte behöver ta med särskilt mycket saker på semestern. Då området är väldigt fridfullt, är det däremot inte det bästa resmålet för dig som har barn.

Kneippbyn Resort – För dig som vill upptäcka Gotland!

På Kneippbyn Resort kan du boka in en Glamping som ger dig en levnadsyta på hela 30 kvadratmeter. Inte illa för att vara en camping eller hur? I det hyrda tältet finns det ett fullt fungerande kök och TV-plats.

Utöver detta har du en fantastisk vy, då tältet är beläget precis vid vattnet. På medföljande veranda kan du spendera dina sommarkvällar och om sommaren erbjuder riktigt varma dagar eller kväller, har tältet en effektiv AC som du kan bruka. Ett fint och lyxigt sätt att uppleva Gotland på. Du kan kombinera en fin hotellkänsla med en omkringliggande natur som ger dig frisk luft och en fantastisk vy.

Lämna en kommentar