Vad är Boba tea?

Boba tea är ingen ny företeelse om du trodde det. Det kommer ifrån Taiwan ursprungligen och har druckits där sedan åtminstone 1970-talet. Det gick sedan därifrån till USA där det blev mer och mer populärt och på 90-talet så visste de flesta amerikanarna vad Boba tea var för något. Ofta kallas det bara Boba eller bubble tea. Det är på grund ab bubblorna som finns i teet.

Vad är Boba tea?

Mjölk eller fruktsmak

Teet kommer att ha en smak av mjölk eller frukt och det finns alla sorter som med vanliga teer. Du gör inte te som vanligt dock där du lägger i en tepåse i kokande vatten och väntar. Med Boba så gör du te i en annan kastrull och gör klart teet där. Sedan så häller du över teet till ett glas som har ett lager av det som kallas Boba. Det är små bubblor som ligger på botten av glaset och som är gjorda av tapoikastärkelse. Det kan du köpa i välsorterade butiker. Det säljs ofta i butiker som har profilerats sig som att sälja hälsokost eller mycket ekologiskt odlat. Detta stärkelse ska sedan mixas med bland annat vatten, sirap ock socker och det kommer att skapa en bubbla som är seg och som ska ligga i botten på din mugg eller kopp. Bubblan smakar ingenting. Eller det ska inte göra det i alla fall om du har fått rätt.

När du sedan häller i det färdiga teet så bildar det bubblor i ditt te som gör att det blir lite roligare att dricka. Det ska inte ändra smaken allt för mycket men bubblorna gör att det ger en annan känsla än vanligt te. Boba te säljs med olika smaker så det beror mer på vilken smak du väljer än vad bubblorna faktiskt kommer att göra för ditt te.

Det innehåller en hel del socker så Boba är klart ohälsosammare än vanligt te. Det är därför också sötare så det är inte säkert att det faller alla i smaken. Det är ofta så att de Boba-te som du kan köpa färdiga har mer socker i sig än vanligt te. Vill du ha Boba fast en lite nyttigare variant så kan du alltså använda vanligt te och håll nere på sockret när du rör till själva bubblorna. Det kommer att göra drycken mer hälsosam även om det kanske inte är en hälsokur oavsett. Gott är det i all fall.

Lämna en kommentar