USA:s mest besökta platser

Då USA har mycket turister och till ytan är ett mycket stort land så finns det här mängder av sevärdheter och turistattraktioner. Några av dessa är Frihetsgudinnan och Grand Canyon, men den mest besökta platsen i USA är Times Square i New York.

Frihetsgudinnan och Grand Canyon

Frihetsgudinnan står på Liberty Island sydväst om Manhattan i New York. Den enorma statyn är 97 meter hög, men då räknas även sockeln med. Utan sockel är själva statyn 46 meter hög. Statyn tillverkades i Frankrike och gavs som en gåva till USA vid tidpunkten för det amerikanska självständighetsförklaringens hundraårsminne. Statyn skickades i delar ombord ett krigsfartyg till New York. Statyn låg i 214 lådor och det tog amerikanska arbetare ett år att få ihop statyn innan den invigdes år 1886 och tal hölls då av den dåvarande presidenten Grover Cleveland.

Frihetsgudinnan besöks av ett stort antal turister varje år men det är lite knepigare att ta sig hit än många andra turistattraktioner. För den som vill ta färjan över till Frihetsgudinnan är det smartast att köpa biljett online då väntetiderna i biljettkön i Battery Park han vara uppemot två timmar. En extra biljett köpes om man vill gå eller åka hiss upp till Frihetsgudinnans piedestal. Var beredd på säkerhetskontrollen du kommer få gå igenom innan du stiger ombord på färjan.

Grand Canyons nationalpark är med i UNESCO:s lista över världsarv och är en av världens största kanjoner. Kanjonen har bildats då Coloradofloden under mycket lång tid grävt sig ned i berggrunden. Kanjonen är 446 kilometer lång och upp till 1,6 kilometer djup. Grand Canyons nationalpark lockar runt fem miljoner besökare årligen, cirka fyra miljoner av dessa är inhemska turister. Att ta sig till Grand Canyon går att göra på olika sätt. Med helikopter är populärt och man får då landa nere i kanjonen och äta picknick. Olika helikopterpaket och flygpaket finns. Man kan även välja att åka buss till västra eller södra kanten av Grand Canyon för en heldagstur. Åker man hit på sommaren får man vara beredd på temperaturer som kan nå uppemot 50 grader.

Times Square

Times Square är en stor kommersiell korsning, turistmål, nöjesplats och stadsdel i Midtown Manhattan i New York. Times Square kallas ibland för världens korsvägar, universums centrum och världens hjärta. Times Square är den mest besökta platsen globalt då över 360 000 fotgängare passerar eller besöker platsen varje dag. Detta blir till över 131 miljoner fotgängare per år. Även om man tar bort de som bor här och jobbar här så är Times Square världens näst mest besökta turistattraktion, efter Las Vegas Strip, med strax över 39 miljoner turistbesök årligen. Här finns ett stort antal temarestauranger som Hard Rock Café, Bubba Gump och Planet Hollywood. Times Square är en mycket populär plats för shopping där butikerna ibland är en attraktion i sig. Affärerna här är oftast mycket större än på andra platser och majoriteten av butikerna har öppet till midnatt. Så vill du shoppa är Times Square en perfekt plats att besöka.

Niagarafallen

Niagarafallen är en grupp vattenfall i Niagarafloden på gränsen mellan USA och Kanada. I Niagarafallen ingår Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen. Brudslöjefallen är den minsta av dessa medans Amerikanska fallen har en bredd på 325 meter och Hästskofallen en bredd på 920 meter. Dessa kombinerade vattenfall bildar Niagarafallen som med sin fallhöjd på 54 meter besöks av en stor mängd av turister dagligen. Det är inte ett av världens högsta vattenfall men det unika med Niagarafallen är att de är så breda, närmare bestämt 1 203 meter, och har en mycket hög vattengenomströmning. En stor del av Niagarafloden rinner dock inte genom fallen utan leds genom turbiner för att skapa el. Man är dock noga med att se till att minst 2 000 kubikmeter vatten per sekund passerar Niagarafallen.

Niagarafallen har sin början med Niagarafloden och Eriesjön. Eriesjön är den 13:e största naturliga sjön i världen, dock räknar man med att detta med tiden kommer ändras. Detta då Niagarafallen på grund av erosion en dag kommer ha tömt hela Eriesjön då sjöns botten är högre än fallen. Niagarafallen lockar omkring 25 miljoner turister årligen och det är då både på den amerikanska och kanadensiska sidan. En av de allra populäraste sakerna att göra här är att ta båtturen The Maid of the Mist. Den börjar och slutar på den amerikanska sidan, i en lugn del av Niagarafloden. Sedan passerar båten Brudslöjefallen och Amerikanska fallen för att sedan ta sig i in i vattendimma från Hästskofallen. Båtturen går att åka mellan slutet av april till början av november. Priset för en vuxen är cirka 20 dollar och för barn över 5 år cirka 11 dollar.

Yellowstone nationalpark

Yellowstone nationalpark ligger i de amerikanska Klippiga bergen och instiftades år 1872 vilket gör Yellowstone till världens äldsta nationalpark. Ytan på denna nationalpark är nästa 9 000 kvadratkilometer. I Yellowstone finns det flertalet gejsrar, varma källor och annan geotermisk aktivitet. Nationalparken är hem till en stor variation av djur däribland grizzlybjörnar, bisonoxar, hjortar och älgar. Yellowstone är listat på UNESCO:s världsarvslista sedan år 1978. Mänsklig aktivitet har funnits här i minst 11 000 år då indianerna började jaga och fiska i regionen.

År 1806 skedde en expedition i närheten då en av medlemmarna splittrades från gruppen och passerade genom nuvarande Yellowstone nationalpark. Han såg flera geotermiska aktiviteter i området och efter att ha kommit tillbaka till civilisationen beskrev han en plats av eld och svavel vilket de flesta avfärdade som vilda fantasier. År 1856 rapporterades liknande upplevelser och på 1860-talet gjordes den första stora utforskningen av området. Att besöka Yellowstone nationalpark är populärt året om men juli är den mest populära månades med nästan en miljon besökare. Nationalparken har ett turistbussystem, nio olika besökscenter och över 2 000 campingplatser. Här finns det något för alla, gejsrar, vackra sjöar och ett rikt djurliv som man ibland kan komma väldigt nära.

Lämna en kommentar