Upptäck Sicilien – ön med mest soldagar i Italien! 

Har du funderat på att resa till Sicilien, men vet inte vilken del av ön som passar till vilken typ av semester du är ute efter? Vi går igenom Siciliens mest utmärkande städer och vad du kan göra väl på plats. Vem vet, kanske kan du kombinera flera platser under samma semester? Upptäck Sicilien och allt ön har att erbjuda! 

Palermo 

Palermo är huvudstaden på Sicilien där du får minst lika mycket storstadspuls som strand och barhäng. Palermo har dessutom ett otroligt stort utbud av både kläder, skor, smycken, keramik och lavastenar. Staden är känd för sina arkitektoniska sevärdheter som bland annat katedralen Cattedrale di Palermo, samt den arabiska borgen Zisa från tiden av det arabiska styret.  

Palermo som stad är aktiv där du har väldigt mycket du kan se och uppleva. Många väljer Palermo på grund av dess mat som på Sicilien kallas för Guds mat. Här används endast lokala råvaror för att skapa allt ifrån pastarätter, pizzor, fisk-och skaldjursrätter och ön är även känd för sina otroliga smakfyllda apelsiner och pistage.  

I Palermo har du möjlighet att testa på att laga riktig siciliansk mat på någon av dess matlagningskurser där du får uppleva den kulinariska matlagningen på nära håll.

Cefalú 

Cefalú är en pittoresk fiskeby på den norra delen av ön som är mest känd för sin charmiga stadskärna med många år på nacken och dess utsökta fisk-och skaldjursrätter. Detta är en perfekt plats för barnfamiljer som är ute efter långa, avslappnande dagar på stranden kombinerat med god mat och lugna kvällar längs stadens strandpromenad.  

De äldre delarna av staden är i stort sett bilfria och här kan ni strosa runt bland smala gränder och samtala med lokalbefolkningen som avnjuter sin kopp espresso på någon av Cefalús alla små torg. Då Cefalú är en fiskeby kan ni hitta färsk fisk på i stort sett alla restauranger som gärna sköljs ned med Siciliens populära örtlikör, Amaro. 

Syrakusa 

För den som är intresserad av historia, kultur och arkitektur är Syrakusa ett tvärsäkert stopp. Denna betydande hamnstad har en lång historia och grundades 734 f.Kr. av grekiska kolonisatörer. Än idag har Syrakusa kvar delar av det grekiska arvet såsom den grekiska Hieron II-teatern i stadsdelen Neapolis.  

Ortigia, den gamla delen av staden är en liten ö med en bro över till fastlandet där du kan strosa runt bland gamla katedraler, tempel och museum som visar på Syrakusas långa och multikulturella historia.

Syrakusa är även hemstad för skyddshelgonet Lucia som vi firar i Sverige den 13:e december och domkyrkan i Ortigia är tillägnad henne. Varje år hålls dessutom en parad i Syrakusa till hennes minne där man för en Luciastaty från domkyrkan genom staden till kyrkan där Lucia ligger begravd. 

Taormina 

Taormina är en romantisk stad på Sicilien och den mest populära turistorten på ön. Vad som lockar många turister just hit är på grund av stadens läge, klimat och shopping. Staden ligger högt upp på en klippa med en hänförande utsikt över hela naxosbukten med pittoreska smågator och butiker att gå vilse i.  

Taormina är även känd för sin fantastiska amfiteater och den lilla ön Isola Bella som kanske är den mest fotograferade badplatsen i byn. Taormina är även den mest lyxiga platsen på Sicilien med ett flertal designerbutiker för den som har råd och passar utmärkt för nyförälskade par som som vill äta god mat till levande ljus och i solnedgången.  

Många kända filmstjärnor och författare har bidragit till Taorminas popularitet och är en magisk plats som du inte bör missa att besöka under en resa till Sicilien. 

Lämna en kommentar