Upplev Grebbestad

Grebbestad är den lilla pärlan på Västkusten med det stora utbudet. Redan år 1844 blev Grebbestad en badort med gyttjekurer som specialitet, eftersom gyttjan i havsviken ansågs vara hälsobringande. Än idag är turismen betydande för Grebbestad, som numer är en av de populäraste badorterna i Bohuslän. Är det skärgårdsaktiviteter, skaldjur och kulturhistoria man är ute efter ska man åka hit. Till Grebbestad tar man sig för att ha kul!

Grebbestads hamnområdet kantas av butiker, sjöbodar, fiskebodar och restauranger där man kan avnjuta färsk fisk, havskräftor, ostron, räkor, krabba och hummer. Ta en promenad längs den 200 meter långa bryggan på Grebbestadskilens östra sida som sjuder av folk, musik och liv. Vid slutet av promenaden kan man ta sig ett dopp vid badplatsen med badstrand. Sveriges största sportshop finns också i området om du är sugen på shopping.

Om du vill bada så finns det flera möjligheter till salta bad på badplatser där det finns både sandstrand, hopptorn och bryggor. Förutom stranden i självaste Grebbestad finns även badplatserna Tanum strand och Edsviksbadet. Dessutom kan man hitta små avskilda badparadis bland havskantens kobbar och vikar. Tjurpannans naturreservat är ett populärt utflyktsmål som för det mesta inte lämpligt för bad, men det det finns dock släta klippor sluttandes ner i det turkosblå havsvattnet som är utmärkta för att ligga och sola sig på.

På torget står Evert Taube som staty, Evert Taube bodde en sommar på Otterön utanför Grebbestad och skrev då bland annat ”Så länge skutan kan gå”. Grebbestad värnar sitt arv och stora delar av den gamla pittoreska bebyggelsen finns bevarad och inbjuder till promenader i de vindlande gränderna ovanför hamnen. Grebbestads kulturförening erbjuder guidade vandringar genom gränder och prång i den gamla skärgårdsbebyggelsen där man passerar köpmanshus och fiskarstugor med olika tiders byggnadsteknik.

Fiskeläget Grebbestad är fortfarande full av aktivitet; trålare tar upp fisk, räkor, kräftor och vilda ostron. Grebbestad kallas ofta ”skaldjursmetropolen”, och hela 90 procent av Sveriges ostronproduktion kommer från just Grebbestad och Tanum, Som besökare finns det möjlighet att vara med på ostronprovning, ostron- och hummersafari och på dykutfärder.

Vattnen kring Grebbestad anses av många vara på topplistan i världen att paddla i, och det finns möjligheter att hyra kajak eller kanot och ge sig ut på sitt egna äventyr i skärgården. Det erbjuds också seglarskola och fiskemöjligheter. Har du tur kan stöta på en eller annan säl.

Gillar du att vandra finns det många möjligheter i och kring Grebbestad. Utmed Falkeröd-Siljevi vandringsled kan du följa gamla stigar och vägar passerandes flera fornminnen som exempelvis Greby Gravfält. Strax norr om Grebbestad hittar du Tjurpannans naturreservat som är ett av Bohusläns mest omtalade naturreservat med ett lättströvat öppet hed- och hällmarkslandskap, och från de många höjdpunkterna har man storslagna vyer över skärgården ut mot horisonten i sydväst. I naturreservatet Otterön kan man vandra på dess unika skalbankar som har en mycket rik växtlighet av olika orkidéarter.

Andra lördagen i juli anordnas varje år karnevalen, eller Badortens Dag, med traditionellt karnevalståg och tävlingar, karnevalen är en av de äldsta i Sverige och har pågått sedan starten 1922.

Kommer du med båt angör du Grebbestads gästhamn som är en fullserviceanläggning med gott om båtplatser. Möjlighet till logi finns även på ett flertal vandrarhem och hotell. Inom fem kilometer från Grebbestads centrum finns det även tre campingar varav den närmaste, GrebbestadFjorden Camping, ligger endast fem minuters promenad från centrum.

Välkommen till Grebbestad!

Lämna en kommentar