Töfsingedalens nationalpark i Älvdalen

Töfsingedalens nationalpark i Älvdalen

Sverige är fyllt av vackra områden där det går bra att njuta av naturen genom att vandra och campa. Ett av dessa vackra ställen är Töfsingedalens nationalpark i Dalarnas län.

Vad är en nationalpark?

För att ett område ska klassas som nationalpark i Sverige krävs att området bedöms vara vackert, unikt och värt att bevara. Det finns ca 30 olika nationalparker i Sverige. Områdena sköts noggrant om för att de ska bevaras för naturens skull, men också för att vi människor ska kunna besöka och få uppleva dessa områdens storslagenhet. Staten, det vill säga vi, befolkningen, äger områdena som går i arv till nästa generation. Varje område har sin unika prägel och på det sättet försöker man bevara och vårda områdena.

Töfsingedalens nationalpark

Den här nationalparken består av rena rama vildmarken! Här kan du vandra i riktig urskog, fågelskåda och veta att du vandrar där inlandsisen låg tjock en gång i tiden. Området blev nationalpark 1930 och ligger i Älvdalen.

Besöka området

Om du är intresserad av den mystiska urskogen så har du kommit rätt. Men det är inte så speciellt enkelt att ta sig hit då det inte finns några vanliga vägar in i området. Hit tar sig nämligen bara de tuffaste, via skidor eller genom att vandra in i området eller möjligtvis med snöskoter, men det går inte heller att åka med en sådan var som helst. Du behöver alltså vara beredd på att vandra, troligen långa sträckor. Även helikopter kan vara ett sätt att ta sig hit.

Boende och regler

Det finns inga stugor inne i själva nationalparken men däremot i närheten, så det går bra att ta sig en vandringstur från en stuga, in i parken, och sedan tillbaka. Tältmöjligheter finns på några olika platser i parken om man vill vistas längre tid i den vackra naturen. Dina val hänger mycket på hur mycket erfarenhet du har av att vistas i vildmark och hur länge du tänker stanna.
Vad gäller djurlivet finns bland annat rovfåglar som kungsörn, falk och vråk i området och du behöver noga läsa på reglerna innan du ger dig ut på vandring. Det är ytterst viktigt att inte störa fågellivet. Du kan dessutom ha lyckan att få syn på andra vilda djur. Om du har hund får den inte gå okopplad!

Upplevelser i Töfsingedalens nationalpark

För dig som tycker om att fiska kan detta vara platsen att besöka. Det finns möjlighet till fiske i Storån och även i områden precis utanför parken. Flera olika vandringsleder finns också utmärkta så att du inte ska gå vilse. Det finns dock inga stigar, så du behöver vara beredd på kuperad mark när du ska ut och gå. Givetvis behöver du rätt kläder och utrustning för att klara av att vandra här.

Om du är en person som älskar naturlivet och speciellt den underbara, storslagna naturen i norra Sverige, och är van att röra dig ute i det vilda, kanske du väljer att åka till Töfsingedalens nationalpark nästa gång det är dags för en resa. Sverige har så mycket vackert att erbjuda!

Referenser:
Naturvårdsverket
Töfsingedalens nationalpark

Lämna en kommentar