Tänkvärt inför en bilsemester

Att åka på bilsemester på sommaren kan vara ljuvligt, men det finns en hel del att ha kännedom om och samtidigt finns det utrustning till bilen som kan tänkas komma till användning.

Tullar till och inom länder

Om man tänker ta bilen ut i Europa och kanske besöka Italien, eller varför inte Belgien, så måste man passera en rad tullar. Ibland kan dessa tullar kosta pengar, varför det är viktigt att ha sina pengar lättillgängliga. Stanna inte för liftare då dessa kan utgöra en fara för dig och din familj, speciellt om ni är i ett land vars huvudspråk inte är er bekant.

Praktiska grejer som är bra att känna till

Solkräm är viktigt att ta med sig på bilsemestern, det gäller att smörja in sig innan man sätter sig i en cabriolet en solig dag. Barn bör klä sig i ljusa kläder och helst ha solhatt att använda när solen skiner. Vissa städer kan ha miljözoner inom stadskärnorna, det här innebär att man inte alls får köra bil där eller måste betala extra.

Om man blir sjuk inom EU så är det viktigt att man kan bevisa att man har rätt till kostnadsfri akutvård. Det gör man genom att visa upp sitt blå europeiska sjukförsäkringskort. Man kan hyra bil om man inte vill resa med sin privata, svenska bil utomlands. Det här faktumet gör också att man blir mer diskret eftersom en bil med svenska registreringsskyltar lättare kan urskiljas från de övriga bilarna på gatan.

Det är även bra att känna till att miljön i en bil kan bli väldigt varm beroende på vilket land man åker till. En mycket bra lösning till detta är att montera en solfilm på bilrutorna för att hålla temperaturen på ett behagligt sätt. Värmen som kommer in till bilen har oftast sitt ingångshål i fönsterrutorna och speciellt om fönsterrutorna är av större variant på till exempel transportbilar. Använd gärna en solfilm som är Färdigskuren så att du enkelt kan applicera på den.

Utrustning till bilen

  • Solfilm är jättebra för att reflektera solljus och gör även att bilens kupé kyls ned.
  • Har man husvagn så bör man montera extra långa backspeglar på bilen så man kan se vid sidan av husvagnen.
  • Laddare till mobilen. Idag finns det laddare till smartphones som kan sättas in i cigarettändaruttaget och därigenom ladda mobilen.

Lämna en kommentar