Ta körkort – steg för steg!

Inlägget görs i samarbete med Trafiko

Att ta körkort är ett stort kliv in i vuxenlivet. Med ett körkort får du mer frihet och fördelen att kunna ta dig från en plats till en annan i ditt egna fordon. Innan det är dags för dig att ta körkort finns det dock en del saker som du behöver göra.

Här nedan tänkte vi kika lite extra på vad de olika delarna innebär och vad du behöver vara beredd på!

1. Synundersökning

Det första du behöver göra är att göra en synundersökning. Det går att genomföra hos en vanlig optiker eller hos större trafikskolor. Denna undersökning måste bifogas när du ansöker om ditt körkortstillstånd.

2. Körkortstillstånd

Ett körkortstillstånd behöver du för att kunna övningsköra och boka ditt förarprov. Det är då Transportstyrelsen som kontrollerar att du når upp till samhällets krav som ställs på dig som bilförare som syn, hörsel och rörelseförmåga. När du fått ditt körkortstillstånd är det giltigt i fem år.

3. Handledarutbildning

Om du önskar att övningsköra privat så kommer du och din handledare behöva gå en utbildning på cirka tre timmar, en så kallad handledarkurs. Där kommer ni gå igenom regler för övningskörning även få hjälp med planering och strukturering av övningskörandet samt trafiksäkerhetsfaktorer.

För att kunna gå denna kurs måste du vara minst 15 år och 9 månader gammal och din handledare måste vara minst 24 år och haft körkort i fem år som minimum.

Något som är viktigt att komma ihåg är att efter du och din handledare gått kursen behöver handledaren ansöka om ett handledartillstånd. När det blivit godkänt kan ni börja övningsköra.

4. Börja plugga och övningsköra

Detta är ett mycket krävande steg. När du börjar plugga teorin till körkortet så finns det massor av kunskap som du måste lära dig utantill. Det är bra om du ställer in dig på att det kommer ta tid, men att du kommer klara det!

Det finns olika appar som du kan ladda ner och böcker som du kan läsa för att förbereda dig till provet. Det är en mängd olika körkortsfrågor som du kommer behöva kunna så ta din tid och plugga så mycket som möjligt.

Övningsköra kan du göra både via en trafikskola eller privat med din handledare. Det krävs både tid och tålamod tills du blir en säker och trygg bilförare, så öva, öva, öva!

5. Riskutbildning 1

Riskutbildningarna är uppdelade i olika delar. Denna del, riskutbildning 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Meningen med denna kurs är att du ska förståelse för vilka risker din bilkörning och dina beslut kan få.

6. Riskutbildning 2

Del två är den gamla riskutbildningen, halkbanan som kallas risktvåan. Den handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Denna får du lov att göra när du kan hantera bilen väl och kan köra den utan assistans. Den tar cirka 3 – 4,5 timmar och är obligatoriskt för att du ska kunna ta ditt körkort.

7. Boka förarprov och uppkörning

När du checkat av alla dessa steg är det dags för dig att boka in ditt förarprov och boka din uppkörning. Ditt godkända kunskapsprov är giltigt i fyra månader och du har därför den tiden på dig att klara uppkörningen. Lycka till!

Lämna en kommentar