När ska man använda stödstrumpor?

Inlägget görs i samarbete med Gus textil

Ska man använda stödstrumpor?

Att använda stödstrumpor ger fler fördelar än du kanske tror och används både för att medicinskt kunna förebygga och lindra olika blodcirkulationssjukdomar och även minska svullnad i benen.

Det är många som tror att stödstrumpor endast är till för äldre personer, vilket är helt fel. Det är mängder av personer som kommer att dra nytta av de fördelar som stödstrumpor ger och framförallt olika yrkesklasser kommer också att få ett mer bekvämare arbetspass om stödstrumporna är på. Så när ska man då använda stödstrumpor och hur fungerar de?

Vad räknas som stödstrumpor?

Det finns lite olika varianter av stödstrumpor på marknaden, men vad som faktiskt gör dessa strumpor utmärkande är ju trots allt dess kompressionsförmåga. Så för att ett par stödstrumpor ska kunna räknas inom denna kategori är det nödvändigt att de främjar en bättre blodcirkulation genom att ge kompression till dina vader.

Däremot finns det lite olika grader av kompressionsstrumpor på marknaden, som därmed är skräddarsydda för lite olika åldersgrupper och användningsområden. Ju sämre blodcirkulation man har, desto mer kompression bör de strumpor du väljer ge för att de ska fungera optimalt.

Fördelar med att använda stödstrumpor

Att använda stödstrumpor ger flera fördelar, men framförallt kommer ett par kompressionsstrumpor att främja till en bättre blodcirkulation. Genom att strumporna trycker på vadernas yttre vävnader, kommer detta att sätta fart på blodcirkulationen och göra så att blodet rör sig snabbare i benen.

Eftersom blodet rör sig snabbare så kommer detta även att belasta dina ben och muskler mindre, vilket kommer att bidra till en snabbare återhämtning. Stödstrumpor är därför perfekt att använda när man tränar mer intensiva pass eller kommer att stå upp större delen av dagen.

Stödstrumpor efter operation

Många läkare rekommenderar också sina patienter att använda stödstrumpor både under graviditet och efter en operation. Anledningen till detta är att eftersom venerna i benen inte utsätts för samma belastning, kommer det att vara betydligt mindre risk för att man råkar ut för en eventuell blodpropp eller att man får synliga åderbråck.

Att använda stödstrumpa under graviditet

Under graviditeten kommer benen automatiskt att utsättas för mer tryck och många upplever att både ben och fötter svullnar, framförallt under graviditetens senare skede. Så att använda ett par stödstrumpor under denna tid kommer att göra det betydligt enklare för dig att belasta dina ben och fortsätta hålla dig själv aktiv.

Ger en snabbare återhämtning

Om du älskar tyngdlyftning eller mer intensiva träningspass där dina muskler kommer att belastas mer så har du säkerligen också upplevt känslan av riktigt trötta muskler och återhämtningen efter passet tar en längre tid. Fördelen med ett par stödstrumpor är att de kommer påskynda återhämtningen efter att du tränar, vilket gör att du kan ge mer och även träna oftare under veckan för bättre resultat.

Så när du väljer stödstrumpor, anpassa dem efter din kropp och vad du ska använda dem till. Sedan är det bara att njuta av fördelarna som kompressionen ger!

Lämna en kommentar