Skottland är ett underskattat skidresmål

Whisky, kiltar och säckpipor som spelas över hedarna. Skottland är kanske inte det första landet man tänker på när det är dags för skidsemester, men det finns faktiskt en hel del skidbackar i landet som lockar under vintern. Här tipsar vi om några trevliga skidresorter.

I det stora hela är inte Skottland ett snösäkert land, för vintrarna är ofta milda och bjuder på mer regn än snö. Men eftersom landet har stora bergskedjor så finns det orter där altituden gör det mer snösäkert. Dessutom är det lätt att ta sig till Skottland från Sverige, eftersom det går direktflyg från Köpenhamn och Stockholm. Det ger dig pengar över om du vill ha snyggast googles i pisten eller om du vill ha med dig någon annan utrustning från välutrustade Skistore. 

Här är tre skidorter som är värda ett vinterbesök:

Cairngorm

Cairngorm ligger mindre än tre timmar norr om Edinburgh och är lätt att nå genom lokaltrafik eller egen bil. Cairngorm är ett naturområde med en bergskedja som är perfekt för skidåkning. I över 50 år har besökare kommit dit för att åka på 30 km skidspår, 11 liftar och en freestyle-park. Skidsäsongen sträcker sig vanligtvis från december till april, men det ändrar lite på sig från år till år. Bo gärna i den trevliga byn Aviemore som har nära till backarna och mycket att erbjuda när det kommer till mat, dryck och shopping.

Fort William

Fort William ligger på västkusten i de skotska högländerna, cirka tre timmar nordväst om Glasgow. Det kallas ofta för friluftslivets huvudstad eftersom det finns många fina naturområden att upptäcka runt omkring staden. För skidåkare är det framförallt bergskedjan Nevis Range som lockar. Det går att åka skidor och snowboard upp till 1190 meter högt upp på berget Aonach Mor. Storbritanniens enda gondollift finns även här och den plockar upp passagerare från parkeringen till 650 meters höjd. Det finns expansiva nätverk med gröna, blåa, röda och svarta pister samt en terrängpark. Nevis Range har något för alla nivåer och hela familjen.

Glencoe
Glencoe är det äldsta skidområdet i Storbritannien och är lätt att nå från både Glasgow och Edinburgh. Dramatiska och vackra Glencoe ligger ungefär två timmar från Glasgow och tre timmar från Edinburgh. Att kombinera en resa till berget med ett besök till Fort William går bra, för det ligger bara 30 minuter ifrån varandra. Den övre tredjedel av berget Glencoe är helt freeride med naturliga halfpipes och hopp. De brantaste backarna är helt naturliga och hem till Skottlands svåraste svarta pist: the Flypaper. För nybörjare passar backarna i den nedre platån bra, där det finns långa skidspår som går tillbaka till basen.

Lämna en kommentar