Skidsäsongen i Alperna – När är bästa tiden att åka?

Även om du kan åka skidor i Alperna året om så finns det en officiell skidsäsong för området då skidåkning kommer till sin fulla rätt.  

När börjar skidsäsongen i Alperna och när räknas det som högsäsong för skidåkning? Detta och mycket mer går vi igenom i denna artikel om skidåkning i Alperna!  

Vad räknas som Alpernas skidsäsong? 

I Alperna finns det ett flertal skidorter där snön aldrig smälter och en del väljer att åka skidor i området redan i september. Den officiella skidsäsongen i Alperna när snön fallit på de flesta områden sträcker sig dock mellan slutet av november fram till mitten av april. Under denna period reser skidsugna från hela världen till bergskedjan för att växla mellan olika nedfarter och avnjuta goda drinkar på någon av Alpernas många afterskiställen.  

Viktigt att ha i åtanke är att Alpernas skidsäsong kan variera beroende på skidort och kan även se annorlunda ut från ett år till ett annat. De högst belägna skidorterna är de som i regel öppnar först och den anläggning som de flesta år är en av de första att öppna är den franska  Val Thorens, tätt följt av Livigno i Italien och Zermatt i Schweiz. 

Under bra år, det vill säga när kylan kommer snabbt till området brukar mitten va december vara optimalt för offpist åkare.  

När börjar högsäsongen? 

Högsäsongen i Alperna startar ungefär i mitten av januari och är en utmärkt tid att ägna sig åt skidåkning fram till mars. Om du väljer att åka till Alperna under den första månaden av det nya året så spelar det mindre roll vilken skidort du väljer, du har lika bra snöförhållanden så gott som överallt. Detta är dock även den tid på året där flest turister trängs i backarna, så om du föredrar en lugnare tid så är de två första veckorna i december eller slutet av februari att föredra. 

I mitten av april är den officiella skidsäsongen i Alperna så gott som över på de flesta orter. Den högt belägna orten Val Thorens har dock gott om snö kvar ett tag till, men på många andra anläggningar har tövädret redan tagit över.  

När bör du åka om du vill undvika den största turismen? 

Alperna ser mest trafik runt jullov, sportlov och påsk. Detta varierar självklart från land till land, men runt nyår, tidiga februari och helger brukar flest turister trängas i backarna. Om du föredrar att ha backarna nästintill för dig själv finns det flera olika knep du kan ta till även på en så populär plats som Alperna. 

I slutet av november och i december innan jullovet börjar har du ofta gott om snö på de högst belägna orterna och i och med att säsongen precis startar har du goda chanser att slippa liftköer. Genom att även bege dig ut tidigt på morgonen så kan du undvika den största trängseln.  

Ett annat tips är att hyra en skidguide över dagen som kan visa dig backar som inte används eller som det inte ens finns liftar till. Här är det dock oerhört viktigt att du har god koll på din skiderfarenhet och inte har en övertro på dina kunskaper. Skidguiden finns även där för att hålla din säkerhet på högsta nivå.  

Vad för slags skidort passar dig? 

Ibland kan det löna sig att välja skidort precis tvärtemot vad skidorten är känd för. En ort känd för sin afterski och en destination för stora kompisgäng kan ha barnbackar som det ofta inte är köer till, och en familjeanläggning kan ha utmanande backar som ofta står tomma.  

Lita därför inte helt blint på att en familjeort kommer ha det bästa av allt för familjen, då långa köer och trängsel istället kan dra ned betyget på din skidupplevelse.  

Lämna en kommentar