Skånsk skördefest

Nu drar det ihop sig för en av de trevligaste och godaste traditionerna i Sverige, nämligen Äppelmarknaden i Kivik. Skånes största och mumsigaste skördefest går av stapeln den 24-25 september och bjuder på smaker från lokala odlare och producenter. Dessutom är det alltid lite ståhej runt avtäckningen av den traditionella äppeltavlan. Det blir härliga uppträdanden av artister och massor av roligt för både stora och små utöver alla goda äpplen och produkter gjorda av äpplen. Varje år vallfärdar tiotusentals människor för att uppleva denna härliga tillställning på Österlen där faktiskt de flesta äpplen hela Sverige äter av odlas.

Här kan man titta på den årliga äppelutställningen, njuta av en promenad längs matgatan och dessutom få lite kunskap om hur äpplen sortbestäms. Gillar man konst och hantverk finns det även ett stort urval av lokaltillverkat sådant på området.

Äppeltavlan

Den absolut störst höjdpunkten för många är avtäckningen av Äppeltavlan, den tillverkas helt av äpplen och förra året bestod den av hela 35000 stycken. Den avtäcks på marknadsområdet vid hamnplan och motivet är alltid hemligt fram till avtäckningen vilket gör det till en så spännande händelse.

Så vill du få en riktigt ursvensk och traditionell weekend, åk till Äppelmarknaden i Kivik!

Lämna en kommentar