Topp 7 sevärdheter i Aten

Sevärdheter i Aten

Sevärdheter i Aten – En av världens äldsta städer är Aten, Greklands huvudstad. Här finns det en hel del fantastiska sevärdheter du bör besöka ifall du någon gång reser till Aten. Det finns historiska landmärken, unik gatukonst och mycket mer. Kort sagt bjuder Aten på allt från soliga stränder till museer som tar dig tillbaka i tiden.

Men vilka är de populäraste sevärdheterna? Det finns faktiskt en hel del som många turister, och även Atens befolkning, gärna besöker. Här kommer 7 av de populäraste.

7. National Gardens

Ett måste när du besöker Aten är att ta dig till centrala delarna av staden och besöka National Gardens. Detta är en stor park samt en typ av fristad från alla hektiska gator. I den här parken kan du uppleva mosaiker, antika ruiner, flera unika pelare, en sköldpaddsdamm samt en ankdamm. Du kan även besöka Botanical Museum of the National Garden vilket är ett museum där det visas växter som odlats i trädgården och sedan torkats, du kan även se botaniska målningar som gjorts av P. Kantartzis samt historien om själva trädgården.

6. Atens gatukonst

Förutom bestämda platser har Atens gator även en del att erbjuda. Det finns till exempel en hel del konst runt om i staden, både på offentliga väggar samt på dolda hörn i olika stadsdelar, bland annat Monastiraki och Gazi. Dessa har varit en typ av utomhusduk för sociala- och politiska budskap sedan 90-talet. Det finns flera tusen konstverk, för att utforska dessa på ett bra sätt rekommenderas det att du går en guidad tour.

5. Agora

Agora var förr i tiden en marknadsplats och ett politiskt centrum, det var hjärtat av Aten helt enkelt. Idag finns det dock endast ruiner kvar. Men det betyder inte att det inte finns något intressant att se här. Hephaistos tempel är en sevärdhet som är värd ett besök, det finns även fyra statyer av Tritons och Giants som på 1800-talet blev återställd av arkeologer. Agora har även flera gångvägar som förr i tiden användes som mötesplatser, det sägs att Socrates själv besökt dessa.

4. Lykabettos

Lykabettos är en kulle på 300 meter som är omöjligt att missa. Den bjuder på en vacker utsikt över staden. Det är en plats du bör avsätta en tid för när du besöker Aten, dock inte endast för utsikten utan även för att besöka amfiteatern för en föreställning. Det anordnas regelbundet evenemang och konserter i denna teater under sommaren. Det finns olika vägar du kan välja mellan för att ta dig till toppen, det smidigaste är dock tåget. Det tar runt 10 minuter.

3. Nationella Arkeologiska Museet

På tredje plats över de bästa sevärdheterna i Aten kommer det Nationella Arkeologiska Museet. Det är det allra största museet som finns i Grekland. Här kan du uppleva en hel del spännande artefakter, från arkeologiska utgrävningar samt andra grekiska antikviteter. Det kanske låter lite tråkigt, men museet har faktiskt mer än 11 000 olika objekt, inklusive vaser, konstverk och skulpturer. Du kan lära dig om Greklands historia från långt tillbaka i tiden.

2. Akropolismuseet

År 2009 öppnade det efterlängtade Akropolismuseet. Det blev direkt utsett till ett av de bästa museer i Europa. Det är ett modernt museum som utforskar olika upptäckter som gjordes där Akropolis står. Det finns ett antal samlingar som indelats i olika epoker samt inriktningar. En favorit för många är glasgolvet som ger dig chans att se in i utgrävningsplatsen, det ger dig en inblick i hur det dagliga livet utspelade sig för flera tusentals år sedan.

1. Akropolis

På första plats i listan kommer Akropolis vilket är en grupp arkitektoniska mästerverk. Dessa kommer från Antika Grekland samt med anor från det femte århundrandet f.Kr. Parthenon, vilket är ett tempel som tillägnats till Athena, är ett av de mest kända momenten. Porten till platsen, Proplyéerna samt den enorma mötesplatsen Dionysosteatern, är även två fantastiska områden du bör besöka.

Lämna en kommentar