Sevärda resmål i Kroatien!

Vill du skippa Spanien och Grekland i sommar, men vill ändå uppleva vackra stränder och god mat är Kroatien ett resmål du bör kika lite extra på. Kombinera historia, medeltida arkitektur, naturreservat och fantastiska städer genom att Uppleva Kroatiens kust! 

Dubrovnik 

I södra Kroatien ligger staden Dubrovnik, som kombinerar stad med steniga stränder. Staden är perfekt att upptäcka för dem som är intresserade av kultur och historia med sina medeltida byggnader, murar och mosaikklädda kyrkor. Dubrovnik är även känd som en av platserna där storserien Games of Thrones spelats in och här kan du därför få guidade turer genom inspelningsplatserna och den vackra omgivningen omkring.  

Vill du njuta av några av landets finaste stränder kan du ta en dagstrip till halvön Lapad som ligger väster om Dubrovnik med sol och bad för hela familjen. 

Split 

Split är en av Kroatiens mest populära turistorter och även landets näst största stad. Här hittar du gott om nöjesliv, shopping, god mat och en lång mysig strandpromenad. Från Split kan du ta flera dagsturer ut till närliggande öar eller hyra segelbåt för att uppleva Kroatien från vattnet.  

Om du reser till staden med barn kan orten Podstrana, sju kilometer från Split passa alldeles utmärkt. Denna by är mycket lugn och barnvänlig med en lång strandremsa där du hittar flera bra restauranger och trevliga hotell. 

Hvar 

Hvar är en avlång ö som ligger mot Adriatiska havet och är en perfekt plats i Kroatien att spendera din semester på om du dessutom vill ha nära till andra turistorter som Vis, Brac och Makarska rivieran. Hvar är en medeltidsstad med små gränder, mysiga butiker samt restauranger och barer.  

Över staden ligger en gammal fästning, Fortica som byggdes på 1600-talet med stadsmurar som vilar över ön. Här har man en panoramavy över hela staden och hamnen. Hvar är även känd för sin hamn full av segelbåtar för mysiga promenader som även är helt fri från bilar. En av de mest populära sevärdheterna i Hvar är Sankt Stefans kateral som är en gotisk kyrka från 1300-talet.  

Någonting du hittar på hela ön är lavendel i olika former då denna blomma odlas på ön och säljs på hamnens marknad som bland annat olja och torkad lavendel. 

Pula 

Pula är det perfekta resmålet för den som både vill kunna njuta av solen vid en strand och för den som är kultur-och historieintresserad. Här kan du strosa omkring bland välbevarade monument som Sergiusbågen, stadsportarna och amfiteatern. Läget vid det Adriatiska havet ger goda soldagar med många mysiga hotell och restauranger i området.  

För den som vill uppleva mer av Pula kan en dagsutflykt locka. Härifrån kan du åka solnedgångskryssning med delfinåskådning tillsammans med mat och drinkar eller ta en dagsutflykt till Venedig med snabbfärja. Pula erbjuder även kajakpaddling och snorklingutforskning i havsgrottor i närheten av staden. 

Makarska rivieran 

Makarska rivieran ligger söder om Split och är en 60 kilometer lång kuststräcka med kristallklart vatten och är en av de mest attraktiva delarna av Adriatiska havet med sina små bukter och byar. Här kan du slappa hela dagarna på en av kustens många stränder eller ta båtutflykter till närliggande öar som Hvar.  

I både Baska Voda och Brela dit du kan ta taxibåt till skärgården har du några av Kroatiens vackraste stränder. Hit bör man resa om man vill ha en riktig solsemester och orten passar allt ifrån nyförälskade par, till småbarnsfamiljer. Förutom stränder har Makarska rivieran en mysig hamnpromenad och ett livligt torg att spendera kvällarna på.  

Lämna en kommentar