4 saker att göra på Gotland

Saker att göra på Gotland

Gotland är Sveriges största ö och fortfarande en del som många svenskar inte riktigt upptäckt. Gotland är ett spännande resmål både för dig som reser ensam, med barn eller vuxet sällskap. Naturen är omväxlande och med ett stabilt klimat året runt och tack vare dess läge behöver du inte överraskas av allt för extrema väder under semestern.

För att du ska kunna ha en innehållsrik och spännande resa till Sveriges största ö har vi skapat en topplista med några saker som du absolut inte får glömma bort på din att-göra-lista.

1. Visby och ringmuren

Visby är Gotlands största stad som bör upptäckas till fots, för att du ska få ut mer av stadsmiljön. Visby är en så kallad hansestad, med en ringmur. Sedan år 1995 är Visby även med på världsarvslistan. Några besöksmål i Visby som du inte får missa är bland annat en dag i den botaniska trädgården, ruinerna och en titt in i stadens vackra domkyrka.

För dig som älskar god mat och mysiga kaféer kommer du verkligen att uppskatta utbudet. Menyerna inkluderar allting från traditionell gotländsk husmanskost till flera olika kulinariska rätter.

2. Langhammars på Fårö

Fårö har med sitt landskap och fina natur mycket att erbjuda för dig älskar att vandra eller cykla. Naturreservatet Langhammar är ett uppskattat resmål av många då man här kan beskåda några av Gotlands mest imponerande raukar. 10 meter höga sträcker de sig upp mot himlen och omges av ett kargare landskap som är vackert att se.

Till Fårö tar du dig enkelt med hjälp av färjelinjen som går mellan Fårö och Fårösund. Den är helt gratis att nyttja och du kan även få med dig din buss eller bil över om du vill stanna över på någon av öns campingar.

3. Närsholmens vackra natur

För dig som uppskattar vacker och öppen natur måste det inkluderas ett litet besök till halvön Närsholmen. Terrängen består till mestadels av enbuskar och tallar, vilket påminner om miljön på en savann. Glöm inte att stanna till vid fyren i Närsholm om du vill ta fantastiska semesterbilder.

Halvön passar perfekt för dig som är på cykelsemester, där du via fina cykelvägar enkelt kan ta dig mellan olika ställen på halvön och övriga Gotland. Kanske en liten avstickare till Ljugarn eller om du fortsätter över till andra sidan Gotland, kan du besöka Klintehamn.

4. Någon av Gotlands 92 medeltida kyrkor

Gotlands Medeltidsvecka är ett populärt och tilldragande event som inträffar årligen. Eventet inkluderar utklädnader och en chans att fängslas av Gotlands anrika historia.

Ett besök på Gotland är inte komplett utan att se minst en av Gotlands 92 medeltida kyrkor. Många är mycket välbevarade och öppna för allmänheten under högsäsong. En del av kyrkorna går även att besöka året om!

Lämna en kommentar