Saker att göra i Cusco, Peru

Saker att göra i Cusco

Den här reseguiden visar dig de bästa sakerna att göra i Cusco och hjälper dig att njuta av din tid i en av världens högst belägna städer.

Saker att göra i Cusco

Som sagt har Cusco varit huvudstad i Inkaimperiet, därför kan du använda din vistelse till att börja upptäcka inkaernas historia här.

Sacsayhuaman (avgift: 70 soles / eller: boleto turistico).

Sacsayhuamans ruiner är utan tvekan den största attraktionen i Cusco: de ligger på en kulle i den norra delen av staden. För att ta dig dit kan du gå direkt från stadens centrum, men tänk på: den höga höjden kan göra det svårare att gå vägen uppför.
Jag klarade mig på cirka 20 minuter från Plaza de Armas till ruinerna.
Där uppe kan du upptäcka ett imponerande, enormt muromgärdat komplex samt njuta av en fantastisk utsikt över Cusco.

Mirador Cristo Blanco (gratis)

Den vita Cristo Blanco-statyn har utsikt över Cusco från en kulle alldeles intill Sacsayhuaman i norr. Den påminner mig på något sätt om Rio och om du är där uppe har du chansen att göra några fina bilder och låtsas vara i Brasilien 😉
Om du gillar att gå den är det bara att gå nordväst från Plaza de Armas – vägen är lätt att hitta: sväng bara höger innan du kommer in i Sacsayhuaman och gå mot statyn.

Gratis rundvandring

Precis som i de flesta städer i Europa kan du också delta i gratis vandringsturer i Cuscos centrum som visar dig de viktigaste platserna – fråga bara i receptionen på ditt vandrarhem/hotell. Vanligtvis börjar dessa turer kl. 10/11 på huvudtorget (Plaza de Armas).
Jag hade chansen att få en speciell lokal tur som tillhandahölls av mitt vandrarhem (Milhouse Backpackers) – denna startar varje lördagsmorgon och tar dig till den lokala marknaden, skolan och de viktigaste platserna. Endast för gäster på vandrarhemmet.

San Pedro-marknaden

Den lokala marknaden är ett trevligt sätt att uppleva det riktiga Cusco, eller bättre: det riktiga Peru. Även om det inte rekommenderas att äta lunch eller middag här är det säkert att gå efter lite frukt och en billig färskpressad juice. Sa jag billigt? Javisst, det här är stället att gå till för att få tag på de riktiga priserna – det spelar ingen roll om det är lamahatten, lamatröjan eller handskarna som du har haft ögonen på sedan du anlände: här hittar du de bästa priserna, men ändå: glöm inte bort att fynda även här!

Katedral, kyrkor, museer

Med Boleto turistico får du tillgång till alla viktiga platser i Cusco – även om det inte är så billigt (cirka 130 Soles) är det det bästa alternativet om du vill besöka mer än en plats.
Jag köpte inte denna biljett och upptäckte alla dessa platser bara utifrån, vilket är imponerande och intressant också.

Restauranger och kaféer

Cusco har ett enormt antal ställen att äta, njuta av en kaffe eller en drink på. Det är också därför du hittar många ställen där priset inte passar kvaliteten – ta det här urvalet för att njuta av goda måltider till rimliga priser.

Jack’s Cafe (frukost)

Kan du inte se din frukost på vandrarhemmet längre? Är du i behov av en riktig, ordentlig måltid för att börja dagen?
Jack’s Cafe är stället att gå till för en fullständig engelsk frukost, fluffiga pannkakor eller fantastiska smörgåsar. Dessutom har de en riktigt bra espressomaskin.

En mättande måltid med en drink kostar dig runt 20 Soles och du kommer att gå därifrån med ett leende – jag har varit där 3 gånger under min en veckas vistelse 😉

Adress: Adress: Choquechaca 188

La Cusquenita (Lunch: 11-17.00)

”Flickan från Cusco” är ganska ny – denna restaurang öppnades bara några veckor innan min ankomst till Peru och står för typisk lokal mat, snabbt serverad sidledes av traditionell musik och dansföreställningar. Dansföreställning? Ja, det låter som en turistfälla – men: när vi var där var vi de enda turisterna eftersom stället var fullpackat och vi fick vänta på ett ledigt bord. Även om maten var lite dyrare var den riktigt god – eftersom de har ett begränsat utbud av rätter och ett stort kök kan du räkna med att börja äta 10 minuter efter din beställning.

Huvudrätter som Ceviche eller Aji de Galina kostar runt 25 soles. Det är värt det.

Adress: Ave Tullumayo 227

Granja Heidi (kaffe, lunch, middag)

Detta lilla, charmiga café får du inte missa under din vistelse: avslappnad atmosfär och en trevlig uppställning med ett brett utbud av böcker och tidskrifter ger möjlighet att njuta av en trevlig eftermiddag med en god chokladkaka och en varm dryck.

Adress: Cuesta San Blas 525

d) La Chomba (lunch, middag)
Också ett ställe som lokalbefolkningen gillar att välja om de är hungriga 😉 För cirka 18 Soles kan du äta en god lokal maträtt.

Adress: Av. Tullumayo 339

Nattliv

Det är ingen hemlighet längre: Cusco är en av de peruanska party-hotspots. Vid sidan av Party Hostels hittar du ett trevligt upplägg för en stor natt ute. Men: håll det lågt de första dagarna annars kommer höjden att göra att du får uppleva ditt livs värsta baksmälla!

Paddy’s Irish Pub

Världens högst belägna irländska ägda Irish Pub är platsen för att träffa andra resenärer, prata om Inkaleden, actionäventyr eller helt enkelt njuta av en fräsch öl med vänner. Det perfekta stället att värma sig på, beläget precis intill huvudtorget.

Adress: 124 Calle Triunfo

Mama Africa (klubb)

Jag antar att det är det viktigaste stället för att festa: dansa hela natten med chartmusik samt vissa sydamerikanska rytmer. Lokalbefolkningen möter turister, priserna är jämförelsevis höga för peruanska förhållanden.
Se till att inte dyka upp för tidigt – bäst efter 01.00. Ligger vid Plaza de Armas, svårt att missa 😉
Ingen entréavgift.

Adress: Plaza de Armas: Ingen entré: 135 Espadoros

The Temple (klubb)

Bara 5 minuter norr om Mama Africa kan du hitta en alternativ danslokal – musiken är inte så annorlunda, så det är en bra idé att svänga förbi om Mama Africa fortfarande är tomt eller om du är i behov av lite platsbyte.
Ingen entréavgift heller.

Adress: Waynapata 194

Var man kan sova

Milhouse Backpackers har varit mitt hem under tiden i Cusco. Bara 5 månader gammal var det ett bra val av olika anledningar: beläget i centrum, frukost med frukt ingår, restaurang för att beställa mat till rimliga priser och möjligheten att ha ett privat rum. Dessutom erbjöd de ett program varje dag och är nu på väg att bli ett party hostel.

Positivt: Alla rum har badrum Ensuite (2 i 12 Bed sovsalar), Tour Agency Inhouse, trevlig balkong i baren, bagageutrymme för din tid på Trek, trevlig personal.
Nackdelar: Internet var ganska långsamt och det finns ingen möjlighet att laga egen mat.
Priser: Sovsal från 22 Soles, privat från 90 Soles.

Adress: Calle Quera 270

Turer till Machu Picchu

Cusco är utgångspunkten om du vill se Machu Picchu, därför erbjuder många researrangörer turer som startar i Cusco varje dag – oavsett om det är en endagstur eller den berömda flerdagarsvandringen längs Inkarutten.

Med GetYourGuide kan du boka turer hos lokala researrangörer i förväg, till exempel:

Inkarutten: 5 dagar + Machu Picchu (komplett paket)
Machu Picchu med en lokal

Lämna en kommentar