Så håller du dig frisk under resan

Få saker är härligare än att resa och upptäcka en ny destination – men för att få ut så mycket som möjligt av din resa gäller det att du tar hand om dig själv under ditt äventyr. När det kommer till att hålla hälsan i topptrim under resan är specialister på både kvinnors och mäns hälsa eniga: Det finns en rad förebyggande åtgärder du kan ta till för att hålla dig frisk och kry under resan.

Är dina vaccinationer uppdaterade?

Visst är det spännande att resa till exotiska platser, men det kräver också sin planering. I tropiska länder finns det olika virus och bakterier som vi inte har i Sverige – och i många fall krävs det att du vaccinerar dig mot olika sjukdomar för att kunna resa säkert. Vissa länder kräver även vaccinationsbevis innan de släpper in dig i landet.

Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner ta alla dina doser. Det brukar räcka att gå till läkaren och förhöra dig senast en månad innan din avresa, men ska du till en mer avlägsen, exotisk plats kan du med fördel börja med förberedelserna två till tre månader innan avresan.

Checklista över dokument inför resan

Det finns en del andra dokument att hålla reda på inför din utomlandsresa förutom din vaccinationsbok:

  • Se till att ditt pass är uppdaterat och giltigt under hela din resa. För vissa destinationer måste passet vara giltigt i upp till sex månader efter ditt hemresedatum.
  • Dubbelkolla att du har alla visum som krävs för länderna du ska besöka.
  • Vissa länder kräver att du har en returbiljett när du kommer in i landet. Det kan vara en bra idé att inte enbart ha biljetten i digitalt format utan även skriva ut den.
  • Se till att du har en reseförsäkring som täcker alla aktiviteter du planerar att göra och länderna du tänker besöka. Om du ska ut och resa i Europa kan du beställa Försäkringskassans blå EU-kort. Det är giltigt inom EU och EES-länderna och i Schweiz och är kostnadsfritt.
  • Läs på om din destination. Finns det någon reseavrådan från UD? Vilka platser i landet ska du besöka? Hälsorekommendationer och reseråd kan variera kraftigt mellan olika regioner i landet.

Ta med nödvändiga mediciner

Du behöver inte packa ner ett helt apotek, men vanliga värktabletter är att rekommendera mot förkylning och feber, samt plåster mot ovälkomna skavsår. En annan anledning till att ta med dig egen medicin är att upp till en tredjedel av läkemedel på marknaden i utvecklingsländer uppskattas vara verkningslösa förfalskningar. Om du reser med receptbelagda mediciner är det smart att ta med en papperskopia av ditt recept som du kan visa upp i tullen vid behov.

Välj rätt insektsspray

På tropiska destinationer får man nästan alltid räkna med insektsbett – men det innebär inte att du inte kan göra ditt bästa för att slippa dem. Myggor kan exempelvis bära på sjukdomar som malaria och denguefeber, och det är viktigt att du investerar i ett effektivt insektsmedel innan avresan. Ett av de mest effektiva ämnena i myggspray är den aktiva ingrediensen DEET. Denna komponent rekommenderas ofta av specialister för sina skyddande egenskaper. Tänk bara på att alltid följa anvisningarna och undvika ögonen när du använder din produkt. Du kan även göra ditt bästa för att skydda dig med hjälp av täckande kläder och myggnät.

Andra tips för att hålla dig frisk under resan

  • Bakteriefloran ser ofta annorlunda ut i andra länder och det kan bli en chock för magen att helt plötsligt behöva processa andra livsmedel. För att hjälpa magen på traven kan du äta tabletter med mjölksyrabakterier och enzymer i förebyggande syfte för att göra magen redo för kommande utmaningar.
  • Undvik turistdiarré genom att hålla dig till flaskvatten. Är du inte 100 % säker på att kranvattnet är okej att dricka bör du undvika att göra det. Se även upp med isbitar och grönsaker som kan ha sköljts i smutsigt vatten då detta kan vara en källa till Hepatit A.
  • En annan vanlig orsak till dålig mage under resan är förorenad mat. Den risken blir högre om du äter kall mat, eller mat som stått ute länge. Med detta i åtanke kan det vara bra att undvika frukt och grönt som du inte själv kan skölja av med rent vatten eller skala, kalla skaldjur och oförpackade mjölkprodukter.
  • Se till att alltid tvätta händerna noga, speciellt innan du äter och efter att du varit på toa. Ett bra tips är att alltid ha med dig lite handsprit i väskan som en extra säkerhetsåtgärd.

Precis som det kan vara spännande och fartfyllt att resa ska det även vara avslappnande och tryggt. Förhoppningsvis kan denna korta guide till hur du håller dig frisk på resan hjälpa dig att koppla av och få ut så mycket som möjligt av ditt äventyr.

Lämna en kommentar