Reseguide till Toscana

Reseguide till Toscana

Ett av flera populära resmål i Italien är regionen Toscana. Regionen ligger i Italiens centrala del och dess huvudort är Florens. Flertalet anser att Toscana är ett av Italiens vackraste landskap. Några kännetecken är deras backar som ofta kantas av cypresser samt deras höga berg och djupa dalar.

Toscana är även känt för alla vingårdar och olivlundar. Den toscanska maten och vinerna är världsberömda. Den mest kända vinsorten görs på en röd druva, vilken vanligen har inslag av körsbär, tobak och viol. Dessa viner är även kända för att lätt anpassa till den mat som kommer på tallriken, så det är inte sällan man dricker samma vin till alla rätter under måltiden. 

Toscana är beläget på västkusten, med flera fantastiska sandstränder. Där finns flera berömda badorter, som Florens och Siena. Eller varför inte besöka några av regionens naturreservat. Det finns över 120 stycken att välja mellan. 

Redan sugen på resa hit? Besök Escapeaway resor till Toscana

Kort fakta om populära platser i Toscana

Florens Stad får nära 10 miljoner besökare per år och merparten kommer dit för att ta del av dess konst, arkitektur och historia. Det rekommenderas att ta med sig ett par bekväma vandringsskor, då staden upplevs bäst till fots.

Merparten tänker direkt på det lutande klocktornet, då det pratas om staden Pisa. Det 54 meter höga klocktornet från 1100-talet, med dekorationer av båg- och pilasterställningar. Tornets yttre kanter skiljer ca 4 meter och dess lutning sägs bero på att grunden inte är tillräckligt fast.

Söder om Florens finns staden Siena som omsluts av en långs stadsmur, vilken innehar nio olika entréportar. Här finner man många smala gränder som omringas av välbesökta torg, kyrkor och palats. 

Den färgstarka hamnstaden är den tredje största staden i regionen och är belägen mer västerut. I denna stad finner man flera olika livsstilar och kulturer, vilket kan bero på att de människor som inte passade in på grund av sin ras, religon eller politiska åsikt drogs till denna stad. Populärt bland många turister är att vandra längs någon av de kanaler som finns.

Mer norrut finner vi den lilla byn Lucca livas upp av olika marknader, festivaler och andra evenemang. Även om Lucca är en levande stad så är den även känd som avkopplande. Två populära sevärdheter är stadsmuren från 1500-talet, som lyckats hållas nästintill intakt, och tornet Torre Guinigi som är 130 meter högt.

Mellan Siena och Florens finns området Chianti, som består av flera orter. Här finns mycket historia att beskåda. Promenera runt på egen hand och njut av både god mat och gott lokalt vin. Områdets landskap består av gröna kullar, vinodlingar och medeltida slott.

Lämna en kommentar