Reseguide Mallorca

Många av oss kanske tänker på Mallorca på samma sätt – Magaluf och paketresor. Och även om Mallorca är ett bra ställe för dem som bara vill koppla av vid poolen med en kanna sangria, är det knappt något som skrapar på ytan av vad som erbjuds.

Några fakta om Mallorca

Mallorca är den största av Spaniens Baleariska öar. Dess läge i Medelhavet innebär att solen skiner året runt, så det är enormt populärt bland turister från hela världen. Ön har en befolkning på drygt 900 000 personer, men hela 28 miljoner passerar flygplatsen Palma de Mallorca varje år.

Många kommer till Mallorca för att njuta av de vita sandstränderna, som de i Magaluf och Palmanova. Men här finns något för alla. Ett kort hopp från kusten domineras Mallorcas landskap av två bergskedjor: Serra de Tramuntana i väster och Serra de Llevant i öster. Båda bergskedjorna är kors och tvärs av vägar, vilket gör att du kan åka på några ganska natursköna bilturer – eller så kan du ta en annan väg. Mallorca lockar omkring 150 000 cykelturister varje år, och det finns också dussintals vandringsleder kartlagda över hela ön.

Men om vandring och cykling inte är ditt tempo kommer du att känna dig hemma i de intima och pittoreska byarna som ligger utspridda i de gröna bergskedjorna. Isolerade städer som Valldemossa och Sóller erbjuder utrymme att andas ut från de livliga stränderna. Här kan du njuta av det utsökta mallorcanska köket, ta del av historisk kultur och konst eller bara se solen passera över de omgivande bergstopparna medan du njuter av ett glas spanskt vin.

Så ta fram ditt pass och dina solglasögon och låt oss visa dig det bästa Mallorca har att erbjuda.

Reseguide Mallorca

Resa till Mallorca

Mallorcas enda kommersiella flygplats är Palma de Mallorca, som ligger endast 8 km från öns huvudstad. Detta innebär att du inte har brist på sätt att ta dig till Palma och vidare. Här är några av dina bästa alternativ:

Palma Metro går direkt från flygplatsen och betjänar 9 olika hållplatser i hela staden. Tänk bara på att tunnelbanan bara går mellan kl. 6.15 och 23.00. För mer information, rutter och kartor, ta en titt på deras webbplats.
Bussen avgår från flygplatsen, med linje 1 som leder till Palma stad. Detta är det billigaste alternativet för att ta sig till Palma, 1,85 euro per vuxen, men det är inte det bekvämaste om du har mycket bagage.
En taxi tar dig direkt från flygplatsen till ditt boende, och det finns taxibilar utanför ankomsthallen. I allmänhet debiteras taxin per kilometer med en minimiavgift. Priserna ändras också beroende på vilken tid på dagen det är eller om det är en helgdag.

Att ta sig runt på Mallorca

Även om du kan ta dig runt på ön med kollektivtrafiken valde vi den frihet som bara en hyrbil ger dig. Vi hyrde en elbil och det stod ganska snabbt klart att det är det bästa sättet att uppleva Mallorca. Här är några skäl till varför…

Vi valde en BMW i3. De flesta elbilar är automatiska, vilket var fallet här, så det tog oss ett litet tag att vänja oss vid det. Det första vi märkte var dock hur tyst den var, även i högre hastigheter. Detta var en av de oväntade fördelarna som vi upptäckte på plats, eftersom det innebar att vi kunde njuta av den pittoreska utsikten och lugnet utan motorns vrål.

Ett annat stort incitament för att hyra en elbil på Mallorca är de omfattande kostnadsfria parkeringsmöjligheterna. För att uppmuntra fler människor att byta ut sin bensindrivna bil mot ett miljövänligare alternativ tillåter de mallorcanska myndigheterna tillståndsparkering i alla vikar som är markerade med blå linjer. Detta inkluderar gott om platser på gatan i Palma och i andra delar av staden, så det är mindre troligt att du behöver betala för parkeringen.

Det är också värt att komma ihåg de miljömässiga fördelarna med att välja en elbil framför sin traditionella motsvarighet. I ett försök att bevara öns naturliga skönhet hoppas Mallorcas regering att allt ska vara elektriskt år 2050, och ditt val av fordon kan hjälpa dem att nå detta mål.

Om du vill veta mer om våra erfarenheter av att hyra en elbil på Mallorca kan du lyssna på vår podcast om hållbara resor – Green On The Go. Vi diskuterar allt du behöver veta innan du ger dig ut på nästa semester.

Var kan du bo på Mallorca?

Palma

Om du flyger till Mallorca skulle Palma vara din första upplevelse av ön, och även om många snabbt susar förbi på väg till stranden har huvudstaden mycket att erbjuda i sin egen rätt.

Port de Palma

Palma hamn är den största hamnen på Balearerna. Hamnen betjänar alla typer – kommersiell last, fritidssegling, fiske och privatuthyrning av båtar. De många faciliteterna och attraktionerna här har lett till att den har blivit en av de viktigaste kryssningshamnarna i Medelhavet – du kan förvänta dig att se några enorma och lyxiga kryssningsfartyg lägga till här. Många resenärer flyger till och med till Palma för att börja sina kryssningar där.

Om du bestämmer dig för att ta en promenad längs strandpromenaden bör du hålla ett öga på utekatter på stranden. Lokalbefolkningen är väl omhändertagen av volontärer och välgörenhetsgrupper som ser till att alla är välmatade och har tillgång till rent dricksvatten. För bästa chansen att se dem ska du ta en titt på området som omger restaurangen Anima Beach – vi såg fler än vi kunde räkna.

Valldemossa

I juni 2011 fick Serra de Tramuntana, Tramuntanabergen, status som världsarv av Unesco, som ett område av stor fysisk och kulturell betydelse. Bland dessa berg och bara 20 minuters bilresa från Palma ligger den vackert pittoreska staden Valldemossa. När du anländer omges du av frodig grönska, vilda blommor och den friska doften av citrusfrukter.

Med en befolkning på cirka 2 000 personer är denna plats en liten fristad med ljusa stenbyggnader i ett hav av grönt. Små, lokalt ägda företag serverar fantastiskt kaffe och lokala rätter längs de gamla kullerstensgatorna.

Valldemossa ligger på toppen av en kulle i bergen och är Mallorcas högst belägna stad. Det är den berömda platsen där den polske kompositören Fredric Chopin och hans älskare, den franska författaren George Sand, tillbringade en vinter tillsammans 1838. George Sand skrev sedan en bok om sina upplevelser, ”En vinter på Mallorca”, som finns att köpa i många butiker runt om i Valldemossa.

Kartusikerklostret där Chopin och Sand tillbringade sin vinter är den främsta anledningen till att turisterna besöker Valldemossa, men konstgallerierna, restaurangerna och museerna är anledningen till att de stannar kvar. Om du är mer fängslad av landskapet än av historien finns det i Tramuntanabergen som omger Valldemossa ett nätverk av väl skyltade vandringsleder som leder till de omgivande byarna.

Packa med mycket vatten och rejäla vandringsskor eftersom vissa av vandringslederna tar upp till fem timmar och omfattar områden med lös sten och branta lutningar.

Sóller

Var och en av Mallorcas små, utspridda städer har en autenticitet som är svår att hitta närmare kusten – och Sóller är ingen skillnad. Staden har varit bebodd av människor i cirka 7000 år, men de höga bergen som omger staden gjorde att den var ganska isolerad från resten av Mallorca och missade mycket av den romerska ockupationen av ön.

Under 1800-talet blev Sóller rik som en stor exportör av oliver och citrusfrukter. Dessa pengar hjälpte staden att investera i fantastisk modernistisk arkitektur och järnvägsförbindelser – något som staden är lika berömd för idag som den är för sina goda apelsiner.

En gammal järnväg förbinder Palma med Sóller – och det är en otroligt populär sträcka, så räkna med köer. Järnvägen och spårvagnen är en ikonisk del av Sóller – de djärva, orange träspårvagnarna går genom gatorna och fotgängare stannar för att se dem passera.

Vi kom till Soller i vår hyrbil – men vi kunde inte heller missa det berömda tåget. Vi lämnade bilen säkert parkerad i Sóller och tog träspårvagnen ner till vår nästa destination.

Port de Sóller

Den 20 minuter långa spårvagnsresan tar dig ut ur dalen som skyddar Sóller mot havet, och längs kusten av en lugn badort som heter Port de Sóller.

Port de Sóller var ursprungligen en liten fiskeby som var avsedd att betjäna huvudorten Sóller, som låg längre in i landet för att skydda den från pirater. Spårvagnslinjen som byggdes för att förbinda systerbyarna används fortfarande i dag för att transportera förnödenheter fram och tillbaka – som oliver, fisk och naturligtvis apelsiner.

Staden beskrevs tills nyligen som en av Mallorcas bäst bevarade hemligheter. Till skillnad från populära semesterorter som Magaluf och Palmanova i söder klarade sig Port de Sóller relativt oskadd genom turismens överutvecklingsfas på 70- och 80-talen. Och det är mycket tur – den snabba expansionen av dessa städer upptog några av Mallorcas vackraste kustområden.

Genom att besöka mindre städer som Soller och de lokala företagen stödjer man direkt det mallorkinska folket. Dessutom innebär köp av lokala produkter att din mat inte har behövt skeppas in, vilket gör den bättre för miljön. Alla dessa små saker går ihop och kan fungera med din lyxiga semesterortssemester också!

Och om du vill tillbringa en kväll utanför din avkopplande semesterort kan det lugna Port de Sóller vara precis rätt ställe. Port de Sóller ligger vid havet, bort från bergen som omger huvudorten, och vetter ut mot öns västkust, vilket innebär att det finns vackra solnedgångar att njuta av.

Lämna en kommentar