Reseguide Koh Lanta, Thailand

Reseguide Koh Lanta – Eftersom Koh Lanta ligger strax söder om Andamankustens främsta attraktioner, nämligen Krabi, Koh Phi Phi och Phuket, har den behållit sin avslappnade atmosfär, även om Koh Lanta sakta har utvecklats till att omfatta några av Thailands finaste strandresorter. Ändå är Koh Lanta fortfarande en fantastisk stranddestination för familjer, par, backpackers och dykare: alla som letar efter en thailändsk ö som inte har fallit offer för överutveckling men som fortfarande har många alternativ när det gäller boende och aktiviteter.

Reseguide Koh Lanta, Thailand

Koh Lanta Yai är 6 km bred och över 30 km lång, med nio gyllene sandstränder och varierad terräng, inklusive mangrove, vattenfall och skogsklädda kullar.

En asfalterad väg går från öns norra till södra del, parallellt med kusten, och ger tillgång till huvudkontoret för nationalparken Mu Koh Lanta och fyren på den södra spetsen.

Strax söder om Koh Lanta Yai ligger öarna Koh Ngai, Koh Kradan och Koh Muk, som alla erbjuder lika fantastiska stränder och snorkling och ännu större avskildhet.

Det finns många intressanta platser att utforska, t.ex. Aow Nui, Tanod Cape Viewpoint, Hat Kor Kwang, Hat Khlong Dawn, Hat Phra Ae, Tanod Cape, Baan Sriraya, sea Gypsy House (Baan Sangka U).

På grund av att Koh Lanta ligger avlägset från fastlandet har den fortfarande behållit sin skönhet och rikedom av stränder, klart vatten och en fantastisk undervattensvärld. De vackra dykplatserna där du kan se färgglada korallrev och fiskar är Hin Muang-Hin Daeang, Koh Rok, Koh Ha Yai. Dessutom kan besökare göra en dykresa till fyra öar i Trangprovinsen, nämligen Koh Ngai, Koh Chaek, Koh Kradan och Koh Muk.

Det huvudsakliga turistkontoret på Koh Lanta ligger på Baan Saladan, där besökare som anländer med bilfärja eller båt först anländer. Baan Saladan har den högsta koncentrationen av banker, dykbutiker, marknader, medicinska kliniker och motorcykeluthyrningstjänster. Koh Lantas postkontor ligger på Koh Lantas östkust, i Baan Koh Lanta (Lanta Old Town), som fungerar som öns huvudstad.

Saker att göra på Koh Lanta

Stränder och solbad

Koh Lantas stränder är några av de bästa i Thailand, med klart vatten och fantastisk vit sand som kan sträcka sig i flera kilometer. Eftersom de flesta av Koh Lantas stränder ligger på öns västra sida erbjuder de bra utsikt över solnedgången på lugna, klara dagar.
Många av de resorter som ligger precis vid Koh Lanta-stränderna ställer upp strandstolar och parasoller för gästerna. Om du bor längre bort från stranden kan du också ta med dig egna handdukar och mattor att sola på.

Snorkling

Det klara vattnet runt Koh Lanta är utmärkt för snorkling. Även om det bästa snorklandet ligger en kort båtresa bort runt Koh Rok och Koh haa, kan du också snorkla direkt från stranden. De södra stränderna, som Kantiang Bay, tenderar att ha det klaraste vattnet och det bästa havslivet.
För en hel dag med snorkling är det bästa alternativet att boka en longtail eller speedbåtstur via Lanta Dream and Paradise, Opal Travel Speed Boat eller The Four Islands, som alla erbjuder turer till de små öarna och snorklingsplatserna som omger Koh Lanta.
KoLanta.net har mer information om de bästa snorklingsplatserna och long tail turerna på Koh Lanta, med rekommendationer för specifika platser som Ko Muk och den berömda Emerald Cave.

Dykning

Dykare med alla bakgrunder och färdighetsnivåer kommer att älska Koh Lanta, eftersom ön har några av de bästa dykmöjligheterna i hela Thailand. Koh Lanta ligger nära flera utmärkta dykplatser, vilket gör det möjligt att få tillgång till dykning i världsklass på en dagsutflykt.
Tillförlitliga dykoperatörer på Koh Lanta är bland annat Lanta Divers, Go Dive och Kon-Tiki. De flesta dykoperatörer på ön erbjuder en blandning av dagsutflykter och utbildningskurser, vilket gör Koh Lanta till en utmärkt plats för att få din PADI-certifiering.
Dykpriserna på Koh Lanta är något dyrare än i andra dykcentrum i Thailand, till exempel Koh Tao. Detta beror främst på det större avståndet från ön till de mest populära dykplatserna, vilket innebär ökade bränslekostnader och ökad tidsåtgång för varje resa för dykoperatörerna.
KoLanta.net har mer information om dykning på Koh Lanta, inklusive fullständiga beskrivningar av områdets mest imponerande dykplatser.

Motorcykelresor

Att utforska Koh Lanta med motorcykel ger dig ett helt annat perspektiv på ön och en fantastisk titt på dess karga, djungeltäckta inre. Dirtride Lanta erbjuder guidade enduro-turer som ger dig tre till fyra timmars utforskning och äventyr runt Koh Lanta.

Thailändska matlagningskurser

Koh Lanta har flera thailändska matlagningsskolor som erbjuder introduktioner till det thailändska köket. Några av de mest populära alternativen på ön är Time For Lime, Lanta Thai Cookery School, Roi Thai Cooking School och Cooking with Mon.

Räddning av djur

Lanta Animal Welfare är en inspirerande och hjärtevärmande tillflykt för Koh Lantas många herrelösa katter och hundar. Centret, som drivs av Junie Kovaks, fungerar som en tillflykt för djur på ön och deltar i lokala uppdrag för att ge behandling till herrelösa och övergivna djur i södra Thailand.

Spa och massage

Koh Lanta har ingen brist på spa- och massagebutiker, med alternativ på varje strand för billig och trevlig thaimassage. Bland de högst rankade spa- och massagebutikerna finns Serenity Massage and Spa i Saladan, Scorpion Massage och Maneelanta Massage.

De bästa lyxhotellen på Koh Lanta

Pimalai Resort & Spa

Visa på Booking.com

Pimalai Resort & Spa är en lyxig resort med poolvillor på Kantiang Beach. På grund av det avlägsna läget är det en av de tystaste anläggningarna på ön, med panoramautsikt över stranden och några av Koh Lantas lyxigaste privata villor och sviter.

Twin Lotus Resort & Spa

Visa på Booking.com

Twin Lotus Resort & Spa ligger på Klong Dao Beach en bit från Saladan Village och är en bekväm femstjärnig resort med ett urval av lyxiga villor. Bra faciliteter, utmärkta restauranger och enkel tillgång till stranden gör detta till ett av Koh Lantas bästa boenden.

Rawi Warin Resort & Spa

Visa på Booking.com

Rawi Warin Resort & Spa är en femstjärnig resort som ligger på den lugna Klong Tob Beach med ett urval av rum och villor. Direkt tillgång till stranden, en stor utomhuspool, gym, lekrum för barn och utmärkta restauranger gör detta till en av öns bästa lyxresorter.

Bästa mellanklasshotellen på Koh Lanta

Bambie Boutique Home & Resort på Lanta

Bambie Boutique Home & Resort är med sin utomhuspool, restauranger vid stranden och direkt tillgång till stranden ett av de bästa boendealternativen i mellanklass på Klong Dao Beach. Denna resort är ett bra alternativ för pengarna, med bekväma bungalows i en lugn trädgårdsmiljö.

Diamond Cliff Beach Resort

Diamond Cliff Beach Resort har utsikt över den avslappnade Klong Nin Beach, vilket gör det till ett utmärkt alternativ om du vill undvika de större folkmassorna vid Klong Dao. Detta är en liten resort med endast två rum, vilket gör det viktigt att boka i förväg inför din resa.

Long Beach Chalet

Visa på Booking.com

Long Beach Chalet är en modern trestjärnig resort på Long Beach. Med sin pool vid stranden, sina rymliga villor och trädgårdslofts, sina uteserveringar och sin fridfulla atmosfär är detta ett utmärkt ställe att bo på om du letar efter en avkopplande miljö till medelpris.

Bästa budgethotellen på Koh Lanta

Thai Smile Bungalows

Thai Smile Bungalows är en prisvärd bungalowresort på Klong Khong Beach. Rummen här är mysiga och har bekväma sängar, och det finns gratis Wi-Fi i hela anläggningen. Resorten ligger en kort promenad från Klong Khong Beach, vilket gör den till ett bekvämt alternativ om du vill njuta av solen.

Riviera Boutique House

Visa på Booking.com

Riviera Boutique House är ett annat alternativ på Klong Khong Beach och är ett litet hotell med ett urval av dubbel-, trippel- och familjerum. Faciliteterna här är ett steg högre än de flesta budgethotell, med en pool och ett utomhuscafé för gästerna.

Twin Bay Resort

Visa på Booking.com

Twin Bay Resort ligger strax väster om Saladan på Kaw Kwang Beach och är en avkopplande resort med en lugn atmosfär. Bungalowerna här är bekväma och prisvärda och erbjuder direkt tillgång till stranden samt enkel tillgång till anläggningens pool och strandrestaurang.

Privata villor

Koh Lanta har ett bra utbud av privata villor, allt från små villor avsedda för par till expansiva villor med tre och fyra sovrum som passar familjer. Om du föredrar mer avskildhet än vad ett hotell kan erbjuda är det ett bra alternativ till det vanliga hotellet eller resortet att hyra en villa på Koh Lanta.
AmazingLanta.com har en fullständig lista över villor på Koh Lanta, med prisinformation och ett förfrågningsformulär för frågor och bokningar. Eftersom villor kan fyllas upp snabbt under högsäsongen är det värt att boka i förväg för att se till att du inte står utan boende under din resa.

Lämna en kommentar