Reseförsäkring

När du ska ut och resa så är en reseförsäkring mycket viktigt så att du har ett skydd om det inträffar något under din resa. En reseförsäkring innebär att du får ut ersättning om du drabbas av sjukdom eller råkar ut för en olycka då du är utomlands. Sjukhusvård kan kosta massor av pengar, uppemot 10 000 tals kronor per dag, vilket gör att hela din reskassa snabbt kan försvinna. Skulle du dessutom behöver sjuktransport hem så kan en sådan resa gå på uppåt en miljon kronor vilket normalt ersätts genom din reseförsäkring. Utan reseförsäkring så är risken stor att om du är svårt sjuk eller skadad riskerar att bli kvar länge utomlands med stora sjukvårdskostnader som kan bli övermäktiga att återbetala.

Reseförsäkringen genom hemförsäkringen

Om du har en hemförsäkring så brukar det ofta ingå en reseförsäkring i denna försäkring. Den brukar fungera bra om man ska resa utomlands på en semester som varar högst i 45 dagar. Du bör dock granska vad reseförsäkringen i en hemförsäkring täcker då den i vissa fall kan vara begränsad. Ibland kan det vara nödvändigt att teckna en kompletterande reseförsäkring, framför allt om du ska vara borta längre tid än 45 dagar eller resa till länder där sjukvården är mycket dyr.

Om du ska utföra olika aktiviteter i samband med din utlandsvistelse som anses vara förenat med större risker, som exempelvis dykning, fallskärmshoppning eller bergsklättring Så brukar det finnas undantag i de vanligaste reseförsäkringarna. I dessa fall så behöver du teckna en reseförsäkring som även täcker in skador som uppkommer i samband med riskfyllda aktiviteter.

Resor inom EU

Om du ska resa till ett land inom EU/EES så ska du ansöka om ett EU-kort från försäkringskassan innan din resa. Detta EU-kort ger sig samma rättigheter till sjukvård som om du vore medborgare i det EU-land som du besöker. Det innebär att du inte riskerar dryga sjukvårdskostnader i samband med att du är sjuk, varit med om en olycka eller ska föda. Dock bör du alltid ha en reseförsäkring även då du reser inom EU för att ge dig ytterligare skydd som du inte har annars.

Vilket skydd har en komplett reseförsäkring?

Med en komplett reseförsäkring så har du ett fullgott skydd om du skulle behöva sjukhusvård på grund av sjukdom eller en olycka. Du har också möjlighet att kunna erhålla ersättning i samband med att du utsätts för ett rån eller får inbrott på ditt hotellrum. Vissa reseförsäkringar kan också ersätta dig om du utsätts för förseningar i samband med din resa.

Lämna en kommentar