Resa med husdjur – ta med din fyrbenta vän på semestern! 

Går du i tankarna av att ta med dig ditt husdjur på semestern? Då är du inte ensam. Idag är det allt vanligare att våra fyrbenta vänner får följa med på resan när vi går på ledighet, oavsett om det är med bil eller flyg. Men hur går det egentligen till att resa med husdjur och vad för dokument och förberedelser behöver du ha i åtanke?  

Resa med husdjur 

Att resa med husdjur kräver en god planering och efterforskning för att både du och ditt husdjur ska vara så säkra som möjligt under resan. Reglerna för att resa utomlands med djur ser olika ut för olika länder och därför är det du som djurägare som har det yttersta ansvaret att ta reda på vilka regler som gäller i det land du tänkt föra in ditt djur i och att du har alla resedokument med dig.  

Att resa innebär en påfrestning för ditt husdjur så här behöver du själv överväga om det finns andra lösningar för att ditt husdjur ska kunna stanna hemma. Om det är första gången du tänka resa med ditt husdjur är det en god idé att förbereda ditt djur så tidigt som möjligt.

Detta kan du göra genom att exempelvis vänja den vid den bur som den ska resa i, eller att vistas på platser med mycket folk i rörelse samt åka kommunal trafik som buss eller tunnelbana så det inte blir en chock för ditt djur under semestern. 

Resedokument till ditt husdjur 

Då bestämmelser och regler ser olika ut beroende på vart du ska resa och kan ändras allt eftersom bör du gå in på Jordbruksverkets webbplats där du har fakta om hur reglerna ser ut för respektive länder och direktlänkar till EU-länders veterinärmyndigheter.  

För att ditt husdjur ska få resa ut och in i landet behöver den ett eget pass. För att detta ska vara möjligt behöver exempelvis en hund vara ID-märkt och vara vaccinerad mot rabies.

Detta utfärdar en veterinär och skriver under för vaccinationer, avmaskningar och andra hälsokontroller som kommer behövas för just det land du ska resa in i. Även på hemresan kommer du behöva visa upp alla originaldokument för tullen i Sverige igen för att få komma tillbaka in i landet.  

Resvägar med djur 

Ska du resa med flyg behöver du oftast en egen flygbiljett till ditt husdjur. Olika flygbolag har olika regler, men de flesta låter mindre djur upp till 8 kilo att resa med dig i kabinen om de sitter i en stängd väska med ventilationshål. Större djur behöver transporteras i ett separat lastutrymme i en bur med speciella mått och säkerhetsfunktioner för flygresor.  

Ska du resa med bil bör du ta reda på vad som gäller för husdjur som färdas bilvägen för de länder du åker igenom. Det finns specifika regler för hur ditt husdjur bör färdas, hur ofta de ska rastas med mera. Lämna aldrig ett husdjur ensamt i din bil, oavsett om du står parkerad på en skuggad plats eller inte. 

Vaccination och smittor 

När du reser med ditt husdjur behöver du inte endast ha koll på att det är friskt innan ni reser. Olika sjukdomar finns i olika länder som kan sprida sig till ditt husdjur, så här är det klokt att försöka förebygga så många vanliga sjukdomar som möjligt när du reser. Olika länder kräver olika vaccinationer för djuret, men det vanligaste vaccinet är mot rabies om du reser inom EU.  

När ditt husdjur har vaccinerats får det resa först 21 dagar efter sin vaccinering, men andra regler kan komma att gälla för länder utanför EU. I många länder i Europa finns exempelvis en brun hundfästing som kan sprida en smitta som inte finns i Sverige. Genom att applicera fästingmedel på din hund innan avresa kan du motverka att din hund drabbas under semestern. 

I södra Europa finns en sandmygga som ska sprida sjukdomen leishmania till både hundar och människor. Denna sjukdom är knepigare att hålla sig skyddad ifrån, då det kan ta månader eller år för sjukdomen att utvecklas.

Det finns många effektiva mediciner som mygg-och fästingmedel samt citronella spray som du kan använda för att förebygga bett från dessa mygg. Se även till att avmaska ditt husdjur innan du reser för att det inte ska komma tillbaka in i landet med en sjukdom.  

Att tänka på under resan 

När ni väl kommit fram till er destination finns det en hel del saker du kan göra för att ditt husdjur ska få en sådan trivsam och lugn semester som möjligt. Se exempelvis till att du har med dig samma foder som ditt husdjur är van vid, då hastigt byte av foder kan irritera både mage och tarmar.  

Ha även med dig förebyggande medicin och medel på resan utifall att du behöver applicera mer medel under själva resan, då det kan vara svårt att hitta samma produkter på apotek eller i djuraffärer utomlands.

Skulle det vara så att ditt husdjur blir sjukt under resan, kontakta närmaste djurklinik eller djursjukhus på plats och prata gärna med din veterinär hemma i Sverige om symptom och liknande för att kunna göra en godare bedömning. 

Lämna en kommentar