Planera din resa till Berkshire i sydöstra England

När vi svenskar tänker på resor föreställer vi oss ofta de snötäckta Alperna med en rolig after ski eller milslånga stränder med en evigt skinande sol. Tanken är att åka långt söder ut för att hitta avkoppling där vi kan ladda om batterierna efter en lång vinter och lägga grunden till sommarens solbränna. Alternativt så föreställer vi oss storstadsbesök vilka inkluderar shopping och museum där vi kan se den bästa konsten från världens mest välkända konstnärer.

En av de städer som kommer först till tankarna är Storbritanniens huvudstad London. Staden har en grym puls och det bor drygt 9 miljoner människor där. Men England har så mycket mer än London att erbjuda sina besökare. I den här artikeln går vi igenom hur du kan planera din resa till natursköna Berkshire och vad det finns för sevärdheter som lockar.

Att se och göra i Berkshire

Innan vi diskuterar hur du gör för att ta dig till Berkshire och var du kan bo vill vi introducera vad som finns att se och göra i regionen. Det är trots allt inget roligt att resa någonstans och upptäcka att möjligheterna att uppleva och upptäcka något nytt är begränsade. Lyckligtvis är så inte fallet med Berkshire, framför allt inte om du är intresserad av idrott.

Besök Royal Ascot och se på galopp

I Sverige har vi en långtgående tradition av travsport och hästar har länge varit en samlingspunkt, både socialt och för betting. I England och Storbritannien har just travet inte vuxit sig lika stort men intresset för snabba hästar har inte gått landet förbi. Istället för att se kusken sitta i en sulky bakom hästen har man koncentrerat sig på galopp.

Varje år arrangeras tävlingen Royal Ascot i Berkshire på Ascot Racecourse. Banan är belägen öst om den regionala administrativa huvudstaden Reading och storstaden London. Hit vallfärdar de galoppintresserade varje år, både för att se på tävlingen, umgås och ägna sig åt vadslagning. Betydelsen av betting på eventet blir tydlig då spelbolagen slåss om att få synas längs med tävlingsbanan. Enligt tidningen Racingpost var det flera vadslagningsfirmor som uttryckte oro för tävlingens framtid när ett nytt TV-avtal skulle förhandlas mellan Ascot och ITV, något som lägger ännu mer ljus på spelets betydelse för galoppen i England.

Få insikter kring livet på den engelska landsbygden

Även om du inte är intresserad av idrott så kan det finnas goda skäl att bege sig till den administrativa huvudstaden Reading. Visserligen har de ett fotbollslag som spelar The Championship, men här finns även flera museer som du kan besöka. Inte minst handlar det om Museum of English Rural life.

Museet renoverades för lite drygt 35 miljoner kronor och öppnade portarna för allmänheten 2016. Besökarna kan lära sig mängder av saker. Inte minst rörande hur livet var på landsbygden, vilka maskiner som har använts genom åren men även djurhållning.

Så reser du till Berkshire

Det enklaste sättet att ta sig till Berkshire från Sverige är att flyga till London och ta sig vidare därifrån precis som när du reser till andra engelska turistmål som exempelvis Blackpool. I London finns det fem olika flygplatser varav Heathrow är den största. Hit tar du dig enkelt med antingen lågprisflyg eller något annat flygbolag. Ryanair flyger direkt till London från fem svenska städer.

  • Stockholm
  • Västerås
  • Örebro
  • Göteborg
  • Växjö

Väl framme är det enkelt att resa runt med tåg i England då järnvägsnätet är väldigt väl utbyggt. Skulle du vilja kan du även hyra en bil och köra. Det kan vara fördelaktigt eftersom det ger dig bättre möjligheter att ta dig runt mellan de charmiga småstäderna runt om i Berkshire.

Boende i Berkshire

När du beger dig ut på resande fot behöver du någonstans att bo. Lyckligtvis finns det gott om alternativ för ändamålet runtomkring i Berkshire. Oavsett vad du har för preferenser och vilken budget du har röra dig med, så finns det något som kommer att passa dig.

Det enklaste är givetvis att använda en sökmotor likt Hotels.com eller söka efter ett privat alternativ via AirBnB. Dessutom finns det gott om olika campingplatser där du kan bo för en billig peng. Tänk bara på att det kan bidra till en betydligt högre bagagekostnad på flyget.

Ett häftigt val för dig som vill kombinera en lyxig tillvaro med ett härligt lugn skulle kunna vara The Chilterns View. Det är en glampingplats där du kan hyra stugor i trä som värms upp med vedeldade kabiner. Dessutom har de jacuzzi och glampingplatsen är avsedd för enbart vuxna besökare. Trots sitt något avlägsna och lugna läge finns det en pub i närheten där du och ditt sällskap kan umgås och träffa andra personer från lokalbefolkningen.

Lämna en kommentar