Passagens konsumentguider

Passagens konsumentguider

Inlägget görs i samarbete med Passagen

När du befinner dig utomlands, detta kan vara under en utbildning eller när du reser kommer en reseförsäkring att ge dig flera fördelar. Denna försäkring kommer att täcka upp eventuella kostnader som kan uppstå, betalning för förlorade ägodelar eller ger dig mer rättigheter och ett betalningsskydd om du skulle bli sjuk i utlandet.

Med en reseförsäkring kan du verkligen koppla av på semestern och istället ägna tid åt hur du vill styra upp dagen och vilka aktiviteter du vill utföra. Men hur väljer man då bäst reseförsäkring?

Vad ska försäkringen inkludera?

Beroende på vilken typ av försäkring du väljer ser kostnaden lite olika ut. Ju fler saker som du vill att försäkringen ska täcka, desto högre blir vanligtvis priset. Men låt inte detta hindra dig från att faktiskt teckna en försäkring som passar dig bäst. Reser du med dyr kamerautrustning eller någon i sällskapet kräver särskild vård, är en mer inkluderad försäkring alltid ett bättre val ifall en olycka skulle råka vara framme.

Vad ingår i olika försäkringar?

Det är framförallt två saker som olika försäkringar inkluderar. Detta är ersättning vid sjukdom eller olycka, samt ersättning för förlorade ägodelar under resan.

Ersättning vid sjukdom eller olycka

Om du reser inom EU är risken för att kostnader för sjukdom ska bli astronomiskt hög inte särskilt stor, då EU-kortet ger dig mängder av förmåner och rättigheter. Om du däremot reser eller studerar i ett land utanför EU kan även en mindre sjukhusvistelse bli väldigt kostsam och det är då en försäkring kommer att skydda dig. Du vill inte befinna dig i en situation då du far illa och inte har råd att uppsöka vård.

Ersättning för förlorade ägodelar

Om du reser med ganska dyra tekniska prylar eller andra tillhörigheter kan det vara värt att kika lite extra på en försäkring som ger dig ersättning ifall dina tillhörigheter skulle försvinna eller bli stulna. Du kan då lugnt spatsera genom staden med din kamera, utan att behöva vara orolig.

Men innan du tecknar din försäkring, fundera på vad vill att försäkringen ska täcka och hur lång vistelsen är.

Hur tecknar man en reseförsäkring?

En reseförsäkring kan tecknas på flera olika sätt. Ibland ligger det även en reseförsäkring inbakad i din hemförsäkring som då täcker upp de största kostnaderna, men är vanligtvis inte lika grundlig som en enskild tecknad reseförsäkring. Många banker och kontokort har även en inbakad reseförsäkring som du kan dra nytta av.

Men vilka fördelar får du då om du istället tecknar en enskild reseförsäkring? Ja, även fast de två alternativen ovan ger ett ganska bra skydd mot både sjukdom, olycka och förlorade ägodelar så kan det inträffa situationer då skyddet inte gäller. Detta är till exempel om du skulle behöva läggas in på sjukhus under en längre stund eller det är väldigt dyra ägodelar som går förlorade. Kostnader för förlorade arbetskostnader eller flygbiljetter ingår vanligtvis inte heller.

Så gör dig själv en tjänst och undvik onödig stress när du befinner dig utrikes och teckna en passande reseförsäkring.

Lämna en kommentar