Maxa din Londonresa

Maxa din Londonresa

London ör en fantastisk stad med så mycket mer att erbjuda utöver turistfällorna Big Ben och Oxford street. Även om dessa ikoniska landmärken är två riktiga pärlor kryllar denna smältdeg till stad av massor av fantastiska, udda och roliga sevärdheter du bara inte får missa. Vad sägs till exempel om samtida konst på Tate Modern under morgonpromenaden längs Themsen, att marknadsfynd på hippa Brick Lane Market eller varför inte insupa fotbollskulturen och ta reda på om ditt bet håller med ett besök på Wembley eller Stamford Bridge? London har sannerligen något för alla, och här nedan kommer några korta och roliga tips på saker och sevärdheter du kan njuta av under ditt besök i storstan.

London för naturfantasten

Det går självklart inte att skriva om Londons gröna oaser utan att nämna Hyde Park. Denna storslagna park med huvudingång vid självaste Buckingham Palace bjuder på hektar efter hektar av lummig grönska och vackra små stigar. Men för den som vill ta sig till en lite mindre park som bjuder på desto större vyer är Primrose Hill ett utmärkt alternativ. Denna juvel ligger mitt i gräddan, kantad av kändishus efter kändishus precis intill vackra S:t John’s Wood och Belsize park. I området kan du besöka Primrose Hill Food Market och ta en kaffe på ett av de söta små brunchställena innan du promenerar upp till toppen av kullen som utgör själva parken. Härifrån kan du häpna över Londons siluett som breder ut sig med ikoniska landmärken som The Shard och S:t Pauls Cathedral. En kort promenad tar dig dessutom till natursköna Regents park med sina välkrattade stigar och figurklippta häckar. 

En annan fantastisk park som inte blir lika invaderad av turister på soliga dagar är Hampstead Heath. Denna lummiga tillflyktsort är själva definitionen av en grön oas och nås enkelt via metro till stationerna Hampstead Heath, Hampstead eller Gospel Oak. Hit kommer Londonborna för att njuta av solen och panoramautsikten (de dagar Londonhimlen bestämmer sig för att samarbeta), flyga drake eller ta ett dopp i parkens små dammar. På vägen hem får du inte missa att ta en avstickare till Highgate Cemetery. Kanske låter det som en morbid plan att avlägga ett besök på en kyrkogård under en weekendresa, men du kommer inte att ångra dig. På denna viktorianska gravplats vilar flera kända namn, bland annat självaste Karl Marx, och du kan förvänta dig att se ståtliga gravstenar som tiden verkar ha glömt, beklädda med mossa murgröna. Denna kyrkogård är inte bara känd från flertalet filmer, utan kan mycket väl vara en av världens vackraste – se bara till att du inte blir kvar efter stängning då den förknippats med både spöken och vampyrer

Uteliv för alla smaker

Den som föredrar dansskorna framför promenadskorna behöver inte heller bli besviken. London är världskänt för sin partyscen och här finns sannerligen något för alla. Om ”posh” är din melodi finns det en rad lyxiga nattklubbar och privata klubbar att botanisera bland i Marylebone och Knightsbridge, så som nyöppnade privatklubben Pavilion Club bredvid Mandarin Oriental eller Home House vid Portman Square. Om du inte står med på listan är det bäst att du öppnar plånboken på vid gavel eller hålla tummarna för att du klickar med dörrvakten. Om du däremot vill ha en lite mer öppen atmosfär kan du ta en sväng till Soho för att dansa loss till schlagerhits och karaokevänliga låtar på en av de många dansbarerna i området.

Den som håller sig ajour med musikscenen och vill dansa natten lång till trendiga toner kan styra kosan mot stadsdelar som Shoreditch, Hoxton, Peckham, Vauxhall eller Brixton. Dessa platser har fått sig ett rejält uppsving de senaste tio åren och gått från att vara ruffiga områden till att bli heta hot spots bland både turister och tvättäkta Londoners som vill svänga sina lurviga ställen som XOYO, Queen of Hoxton, Blues Kitchen, TOLA, The Egg London och Brixton Academy.

Shoppingäventyr

Det går inte att förneka att London även är en av Europas största shoppingstäder, med ett brett utbud för alla. Vill du hitta de allra största kedjornas och butikerna tar du dig självklart till Oxford street. Här trängs high-end varuhus som Selfridges och det är nära till Londons äldsta varuhus Liberty, som förutom sina kända varumärken är en fröjd för ögat med sin vackra, välbevarade arkitektur.

Är du på jakt efter lite mer alternativ shopping hittar du det på Camden Lock Market eller Portobello Road Market i Notting Hill där du samtidigt kan ta en selfie med dörren från filmen med samma namn. Vill du och andra sidan spendera några timmar i ett gigantiskt varuhus har du två Westfields att välja mellan – ett i Shepherd’s Bush och ett i Stratford. För en lyxig shoppingupplevelse utöver det vanliga, oavsett om du tänker köpa något eller bara vill ägna dig åt fönstershopping, får du inte missa ikoniska Harrods. Här finner du alla toppdesigners du kan tänka dig i en stilfull och vacker miljö. London har med andra ord något för alla, oavsett smak och plånbok. Svårt att bestämma dig för vart du ska styra kosan? Slut då ögonen, sätt ner fingret på stadskartan och gör dig redo för ett äventyr du sent ska glömma.

Lämna en kommentar