Luftburet priskrig

Eftersom att man numera inte ens behöver betala hälften av vad en flygbiljett kostade innan Ryanair kom till världen, är det kanske inte mer än naturligt att det vanliga flyget också fått sänka sina priser. Priskriget mellan lågprisbolagen och de vanliga fullservicebolagen minskar, till sommaren finns det fler än 200 direktlinjer med lågprisflyg. Är det verkligen ett så mycket bättre alternativ när det kommer till kritan?

Flygplan som startar

Innan det första lågprisflyget mellan Skavsta och London avgick år 1997 så kom man inte undan med en billigare biljett än tur och retur för 2065 kronor. Men med Ryanair blev det helt plötsligt 990 kronor för samma sträcka, succén var ett faktum. Idag behöver man oftast inte betala mer än 500 kronor tur och retur om man är ute i god tid och flexibel. Detta priskrig har tvingat även fullservicebolagen att gå ned i pris och därmed ändra sina biljettregler.

De stora skillnaderna mellan att åka med ett ”vanligt” fullservicebolag och att åka med ett lågprisbolag brukar visa sig mest om det blir strul på resan. Ett exempel är att om ett plan som SAS flyger skulle bli inställt så blir resenärerna automatiskt ombokade på ett nytt flyg. Ibland blir man till och med ombokad på ett plan från ett annat bolag för att komma i tid. Man får helt enkelt ersättning för försening helt enlig EU:s regler utan problem. Om du däremot flyger med ett lågprisbolag blir det lite krångligare. Med Ryanair gäller följande; du kan bli ombokad men bara med företagets egna flighter och dem går ibland inte på flera dagar. Ryanair är ett av de flygbolag som blivit svartlistade av Allmänna reklamationsnämnden för att dem inte betalat ut ersättningar vid förseningar på sina plan.

Nu kan man ju fråga sig om det verkligen blir billigare i slutändan att åka med ett lågprisbolag om dem tar ut en massa extra avgifter utöver biljettpriset. Svaret är att jo det blir oftast billigare men man har inte samma säkerhet vid krångel som man har med ett ”vanligt” flygbolag. Men dem har flera direktflyg till destinationer som inte trafikeras av de ”vanliga” flygbolagen och blir det inget krångel så är det alltså billigare.

Lämna en kommentar