Kultur du inte får missa i Madrid

Kultur du inte får missa i Madrid

Madrid är utan tvekan en kulturupplevelse i sig. Oavsett om hur länge du stannar så finns det alltid något nytt att upptäcka. Här är en lista på några kulturella sevärdheter som du inte bör missa under din Madrid-resa.

Biblioteca Nacional

Spaniens nationalbiblioteket är inte bara landets största bibliotek utan det är också ett av de största biblioteken i hela världen. Det grundades av Filip V av Spanien och öppnades redan 1712. Idag består deras samlingar av böcker, målningar, kartor och ljudinspelningar. I biblioteket finns även ett exemplar av varje verk som publicerats i landet. Här finns även både museum och utställningar om nationalbiblioteket med dess historia och samlingar.

Palacio Real de Madrid

Det kungliga slottet är störst i Europa med sina 1350 000m² och över 3 400 rum. Det byggdes på order av Filip V efter att det kungliga Alcázar från 1500-talet brunnit ner på julafton 1734. Från Karl III till Alfons XII var det kungahusets residens. Idag är det endast kungafamiljens officiella bostad och används främst vid officiella statsbesök. Istället är det öppet för turister som får ta del av historia kring Spanien och dess monarki. I slottet finns tornrum, bankettsalar, privata lägenheter och storslagna trädgårdar. En guidad rundtur tar besökarna igenom de vackra slottssalarna med kungliga samlingar av allt från tavlor till porslin till rustningar. Det är en mäktig upplevelse som kombineras med berättelser från förr.

Museo del Prado

Likt franska Louvren och ryska Eremitaget är Pradomuseet ett konstmuseum i världsklass. Den praktfulla byggnaden invigdes 1785 vid Paseo del Prado, en av stadens främsta promenadstråk. Museets konstsamling består av mer än 2 000 tavlor och därtill finns tusentals teckningar och målningar samt hundratals skulpturer och fotografier. En stor del av samlingarna består av konst skapad innan 1880. Samlingarna med senare konstverk finns däremot på Museo Reina Sofía med bland annat Picasso och Dalí.

Parque del Buen Retiro

En grön oas skapad för den kungliga familjen men som nu tillhör hela folket. Det är en stor park som erbjuder både avkoppling och upplevelser. Här finns många vackra byggnader, till exempel Palacio de Cristal som nästan helt består av glas. Det ligger omringat av träd vid en liten sjö och är som en liten grön oas i den stora gröna oasen. Vid det storslagna monumentet tillägnat Alfons XII finns en stor konstgjord sjö som passar utmärkt för en lugn båttur mitt i parken.

Madrids katedraler

Det finns otroligt många kyrkor och katedraler i staden. Här kommer fyra rekommendationer som utgör en bra grund, men för den intresserade finns det många fler att upptäcka.

  • Catedral de la Almudena är visserligen relativt ung men har en spännande historia. Idag är säte för biskopen och välsignades även av Johannes Paulus II under ett besök 1993.
  • Colegiata de San Isidro var stadens huvudsakliga katedral innan Almudena. Den byggdes under 1600-talet och vid dess altar finns stadens helgon, San Isidro, begravd.
  • Iglesia de San Antonio de los Alemanes grundades av Filip III och är idag endast öppet vid mässor, men är värt att besöka på grund av dess enastående konst.
  • Basílica Pontificia de San Miguel är trots sin storlek väldigt värdefullt för spansk arkitektur på grund av dess unika inslag av den annars klassiska spanska barocken.

Lämna en kommentar