Kroatiens bästa stränder

Det första som den turister bör veta om Kroatiens bästa stränder är att väldigt få av dem är sandstränder. Fint grus är det närmaste du kommer att komma – och i de flesta fall består stranden av släta stenar eller klippor. Endast i sällsynta fall – som till exempel stadsstranden Bačvice i Split – har någon kommit och dumpat sand någonstans som är lämpligt eftersom det är lättare för människor att leka och ligga på. Det du ser är det som har funnits här i årtusenden, en lång, skrovlig, indragen kustlinje som kantas av mer än 1 000 öar, nästan allt är orört av människan och industrin. Utbudet är häpnadsväckande: vissa erbjuder fridfullhet, medan andra lockar till sig småbarnsfamiljer som söker lekplatser i solen. På vissa hör du bakgrundsbruset från barer och kaféer – på andra är det bara vågorna som hörs.

Faciliteterna runt stränderna är vanligtvis enkla – högst ett par kaféer i närheten. Förvänta dig inga duschar eller omklädningsrum, även om stränder nära hotell vanligtvis har en betongplattform där du kan lägga din handduk på eller torka dig lätt.

Zlatni Rat-stranden

Stranden Zlatni Rat (Gyllene hornet) på ön Brač är inte bara den mest kända stranden i Kroatien, utan kanske också den mest kända platsen i allmänhet. Till skillnad från de flesta stränder som har formen av en halvmåne är Zlati rat en enorm näbbformad massa av släta vita stenar som sträcker sig ut i Adriatiska havet cirka 400 meter. Under de intensiva solstrålarna lyser stranden med en vacker gyllene färg, därav dess namn. Det omgivande turkosa havet och de frodiga tallskogarna skapar en fantastisk kontrast. Zlati rat är speciell också för att den ändrar läge beroende på vindarna och havsströmmarna.

Gornja Vala

Gornja Vala är en av de mest fantastiska stränderna i Kroatien och omges av grönskande olivlundar och pinjeträd. Den här 5 km långa vita sandstranden, som anses vara en av de längsta stränderna på den adriatiska kusten, är en drömlik sommarflykt för alla resenärer. Lokalbefolkningen, såväl som turister, strömmar hit för att sola, surfa och simma. På denna plats finns några få strandbodar, kaféer och klubbar där folk tar det lugnt, kopplar av och njuter av en fantastisk utsikt över solnedgången.

Paradise Beach

Namnet säger allt. Den här 1,5 km långa sandstranden nära Lopar på ön Rab erbjuder massor av faciliteter för alla åldrar, från vattensporter till solstolar och från lekplatser till restauranger. Det finns även andra fina sandstränder på ön Rab, men Paradise beach är den överlägset längsta och mest populära. Du kan nå Lopar med färja från ön Krk, som är förbunden med fastlandet med en bro, inte långt från Rijeka.

Copacabana

Copacabana är en av de mest populära stränderna i Dubrovnik, och den delar namn med den världsberömda stranden i Rio de Janeiro. Det är ett utmärkt val för både familjer och yngre personer som letar efter aktiviteter på stranden. Du kan till exempel hyra en jetski där. Men du kommer att hitta några fler alternativ också.

Dessutom finns det en vattenpark som är perfekt för barn. Du kommer också att hitta ett överflöd av restauranger där du kan gå och ta en snabb bit mat. För att nå stranden kan du ta din bil eftersom det finns en väg som leder rakt dit. Men om du kommer för nära kan det bli ditt största problem att hitta en parkeringsplats.

Lämna en kommentar