Julmys i Europa 2011

Är du sugen på att tjuvstarta lite med julen? Varför inte ta en weekendresa till någon av de vackra julmarknaderna som finns ute i Europa. I flera av våra metropoler så anordnas varje år otroligt fina och mysiga julmarknader, den ena mer otrolig än den andra. På en del ställen bygger de upp riktiga sagoland för besökarna och det är inte bara lokalbefolkningen som njuter av det.

Här kommer några tips på riktigt bra julmarknader att åka på, det bästa är att det inte kostar särskilt mycket att åka dit heller. Numera kan man flyga väldigt billigt till de flesta städer i Europa och kör man långweekend så kan man ju faktiskt boka torsdag till måndag, då blir det ännu billigare.

Julmarknad i Berlin

Tyskland är kanske ett av de bästa länderna i Europa på att anordna julmarknader, speciellt nordtyskland och det märks inte minst i Berlin. Här finns det varje år mer än 60 olika julmarknader att besöka. Den absolut största av dem som kanske har mest att erbjuda för hela familjen är den som ligger vid Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Hit kommer fler än 2 miljoner besökare varje år och det finns massor att göra, titta på, handla och uppleva. Dem har till och med ett nöjesfält med Pariserhjul att roa sig med.

Datum: 21 November – 1 Januari

Romantiska julkänslor i Paris

I den fantastiska staden som är känd för sin romantiska stämning finns det så klart massor av julmarknader att njuta av. Och du som tror att man inte kan få julspecialiteter på franskt vis tar tämligen fel, här kan man värma sig med varmt vin som fransmännen kallar Vin Chaud tillexempel. Överallt doftar det av rostade kastanjer och missa absolut inte den franska julkakan Bûche de Noël som smakar himmelskt gott tillsammans med det varma vinet. Den absolut största och kanske mest upplysta är den som anordnas på paradgatan Champs-Élysées, åk hit och njut av Paris i julstämning.

Datum: 23 November – 9 Januari

Rysk julmarknad med Danskt hygge

I år har Tivoli i Köpenhamn satsat på ryskt tema med extra allt. Varje år vallfärdar miljontals besökare till julmarknaden på Tivoli, nöjesfältet lyser upp från sin vinterdvala och gnistrar som en gigantisk diamant. I år har de alltså satsat på Ryssland, dem har till och med byggt upp en stor kopia av den berömda Vasilij­kate­dralen med sina gyllene kupoler och den är hela 21 meter hög. Här kan du njuta av allt som hör julen till, med massor av musik så klart eftersom att Tivoli i Köpenhamn har en av världens bästa symfoniorkestrar. Det känns verkligen som ett sagoland med alla marknadsstånd och lampor, något du inte får missa är den danska specialiteten vid jul – Æbleskiver.

Datum: 11 November – 30 December

Lämna en kommentar