Hur kan man inte älska Bergamo som resmål?

Bergamo är en liten pärla i norra Italien, endast 45 minuter från Milano. Det är ingen storstad utan har endast 160 000 invånare. Om man frågar sig vad som är så speciellt med denna stad så är svaret långt. Dels så möts två olika alpdalar (Val Brembana och Val Seriana), vilket ger staden unika vyer som får vem som helst att drömma. Besöker man Bergamo på vintern så möts man av snöklädda berg medan man under sommaren kan njuta av grönskan. Vyerna är mycket pittoreska och får vilket hjärta som helst att slå lite snabbare.

Hur Bergamo är uppdelat

Bergamo är uppdelat i två delar som särskiljer sig relativt mycket. Den ena delen kallas för Citta Alta och är den högre delen av staden och befinner sig på en bergskant ovanför den nedre stadsdelen. Citta Alta urskiljer sig genom att vara en mer modern stadsdel. Här finner man byggnader med drag från 1700-talet, byggnader med fascistisk stil samt nya betongbyggen. Detta är stadsdelen för turisten som gillar att strosa runt, ta sig ett glas vin, njuta av en god maträtt och försvinna in i olika konstgallerier.

Den andra delen kallas för Citta Bassa (nedre delen) och har mycket mer äldre drag, med keltiska och romerska drag. Här kan man få en inblick i hur senmedeltiden var uppbyggd. Denna stadsdel är för turisten som vill vara med om traditionellt italienskt stadsliv. Det finns dyra shoppingdistrikt och man finner de stora kedjorna (både inom mat och kläder). Här finner man även stora marknader där man kanske kan fynda något fint.

Citta Bassa och Citta Alta sammankopplas genom linbanor och mindre vägar som man kan ta sig igenom. Det är inte alls svårt att ta sig från den äldre till den yngre stadsdelen, eller vice versa. Linbanorna fungerar och lokaltrafik med bussar rullar utan problem. Dessa alternativ är inte heller så dyra, vilket kan vara bra när man turistar i Italien.

Vad erbjuder Bergamo?

Bergamo är staden för individen som söker kultur, konst, goda restauranger och vackra vyer. Det finns flera fina badplatser med underbara sjöar som man kan uppleva vid Lago di Iseo eller varför inte hika runt i bergen. Befinner man sig i Bergamo så kan man uppleva Italien utan att ha tusentals turister hack i häl vart man än går. Här kan man njuta av traktens goda viner (Valcalepio, Franciacorta eller Barbera för att nämna några), man kan smaka på den lokala pastan som liknar en köttfylld ravioli med bacon (kallas för Casoncelli della Bergamasca). Vill man inte äta kött så kanske den lokala nationalrätten Polenta är ett bättre val.

Det kan vara bra att känna till att Milano endast befinner sig 45 minuter bort från Bergamo. Man kan göra en dagsutflykt och tåget kostar endast 5 Euro per person. Trafiken runt Bergamo är oftast inte så kaotisk, så väljer man att ta bilen bör det inte vara några problem. Det kan även vara intressant att göra dagsutflykter till andra näriggande städer kring Bergamo.

Bergamo erbjuder garanterat något för alla!

Lämna en kommentar