Guide: Låna pengar till semester

Guide: Låna pengar till semester

Det blir allt vanligare att låna pengar till semesterresan. Eftersom en semesterresa inte har något reellt värde är det viktigt att noggrant jämföra olika semesterlån. Att få ett extra tillskott i semesterkassan kan vara lockande, men du måste vara säker på att du har möjlighet att betala tillbaka det. I den här guiden hittar du viktigt information samt användbara tips tips när du vill långa pengar till semestern.

Vad är ett semesterlån?

Ett semesterlån är ett lån för att finansiera hela eller delar av semestern. En undersökning från Novus visar att var åttonde svensk har tagit ett lån för att kunna betala sin semesterresa. Att 13 procent av Sveriges befolkning finansierar semestern med lånade pengar tyder på en ökande trend. Att det har blivit lättare att låna pengar kan vara en bidragande faktor.

Ett semesterlån kan vara användbart i situationer när du eller din familj har ett särskilt behov att resa iväg. Det kanske är en speciell födelsedag eller ett starkt behov av att koppla av som gör att du måste resa iväg. I vissa fall kan semesterresan vara en nödvändighet för hälsan och välmåendet. Ett semesterlån gör resan dyrare, men ibland kan det vara det enda sättet att åka på semester. Hos lånat.se kan du läsa mer om att låna till semestern samt jämföra olika låneerbjudanden.

Viktigt att tänka på

Oavsett vad syftet med semestern är så bör du tänka igenom ditt val att låna pengar. En semesterresa har, till skillnad mot en fastighet ellr bil, inte har något reellt värde. Det innebär att semestern inte har något värde när du kommer hem från resan. Självklart är resor och upplevelser berikande och viktigt för välmåendet, men det är dock klokt att överväga lånet.

Det är alltid bra att jämföra olika lån och deras villkor för att hitta det som passar bäst för dig. Det är även bra att läsa på om hur lånemarknaden fungerar och vad det kostar att låna pengar. Räntan, det vill säga kostnaden för lånet, beror på flera olika faktorer som exempelvis din kreditvärdighet, återbetalningstid och lånebeloppet. Det kan även förekomma dolda avgifter och därför bör du alltid läsa igenom lånevillkoren noggrant innan du skriver på.

Du bör även se över din ekonomi för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet inom den angivna återbetalningstiden. I framtiden kan det vara bra att spara månadsvis för att undvika att behöva ta lån till semestern.

Vilken typ av lån passar bäst till semestern?

De flesta lånar små summor, kanske ett par tusenlappar, till semestern och därför är snabblån det vanligaste semesterlånet. Det är ett privatlån med ett relativt lågt lånebelopp och en kort återbetalningstid. Ansökningen sker ofta online och du får svar snabbt. Det är inte ovanligt att utbetalningen sker inom ett par timmar från att du fått ett godkänt låneerbjudande. Den här typen av lån har ofta en hög ränta och därför är det mycket viktigt att jämföra olika låneerbjudanden innan du bestämmer dig. Ett bra riktmärke när du lånar pengar till semestern är att försöka betala tillbaka det redan inom ett par månader. På så sätt kan du hålla nere räntekostnaderna.

Lämna en kommentar