7 tips för att finansiera drömsemestern

Att åka på semester är ofta förknippat med kostnader. Och nog för att det inte är gratis, men det är aldrig helt ouppnåeligt. Det finns många knep för att möjliggöra drömsemestern, som både är lätta att förstå och att genomföra.

Dra ned på fasta utgifter

De är lätta att glömma bort, men de gör ett stort avtryck i plånboken över tid. Dessutom kan abonnemang som man inte ens känner till ligga och ticka på kontot. Att se över vad som dras från kontot varje månad är en bra start. Det finns också fler fasta utgifter att dra ned på än vad man ibland tänker sig. Har du det bästa elavtalet? Vilket bredbandsabonnemang har du? Det är vanligt att det finns betydligt billigare alternativ, och med lite research är det lätt att hitta dem.

Lägg undan pengar

Det räcker med en liten summa varje månad för att det ska ha effekt. Det är också en metod vars resultat inte syns direkt, men som visar sig efterhand. Beroende på hur nära i tiden du har tänkt dig att resan ska äga rum, desto större belopp behöver du så klart lägga undan. Men är man ute i god tid behöver det inte märkas på kontot. Det bästa sättet att göra detta på är lägga undan summan direkt när lönen kommer, i stället för att vänta, och även försöka se till att de undanlagda pengarna stiger i värde om möjligt.

Boka vid rätt tillfälle

Ju mer tidigare man är med att boka, desto billigare kan resan bli. Om man vet vart man ska, och när man ska åka, så har man alla möjligheter att boka både biljetter och hotell till bästa pris. Ibland kan den situationen uppstå när man inte har pengar på handen, och i de lägena är det inte ovanligt att folk vänder sig till lånförmedlare som erbjuder SMS lån direkt på kontot och andra kreditlösningar. Om så är fallet är det viktigt att man är noga med att man tar ett lån med villkor som gör att lånet blir gynnsamt i längden.

Gör en översikt av din ekonomi

När drömresan är fastställd, kan det vara bra att planera sin ekonomi och göra en budget för resans kostnader. När man har en bild av hur ekonomin kommer behöva se ut framöver för att finansiera resan, kan själva sparandet bli lättare att hålla i gång. Att göra semestern till ett mål, snarare än en dröm, kommer det ge sparandet extra styrka.

Undvik kostsamma aktiviteter

Mycket som är kul kommer till ett pris. Och när ens drömsemester ser väldigt dyr ut kan det behövas en kompromiss för att man ska ha råd med den. Genom att stegvis börja avstå från mer kostsamma nöjen kommer resan bli mer och mer inom räckhåll. Det innebär inte att man inte kan roa sig, men om man har en tendens att, till exempel, gå på mycket konserter kan det vara bra att dra ned på intresset under en period.

Överväg alltid billigare alternativ i vardagen

Finns det möjlighet att cykla till jobbet i stället för att ta buss eller bil? Behöver du äta ute eller äta hemma? Många små förändringar i en livsstil kan tillsammans bidra till att mer pengar kan läggas undan, utan att livskvalitén egentligen sjunker. Det går också att överväga att låta semestern åtnjutas i Sverige om man vill ha ett billigare alternativ.

Gör inte av med skatteåterbäringen på en gång

Det är lätt hänt att man går på spenderartåg när skatteåterbäringen kommer in. Ibland kan den ligga på en väldigt saftig summa och kan definitivt komma till användning vid finansieringen av en semester. Om man har klarat sig fram till att den kommer in, finns det inget som säger att man inte kan lägga undan den som semesterkapital.

Lämna en kommentar